Vesti

Policija KPS pretresala vozilo igumana Simeona.

Eparhija raško-prizrenska saopštila je danas da su igumana manastira Banjska protosinđela Simeon juče pripadnici Kosovske policijske službe zaustavili na putu Vučitrn -Kosovska Mitrovica i pretresli njega i njegov automobil pod sumnjom da ''prenosi oružje''. Protosinđel Simeon, koji je i sekretar episkopa raško-prizrenskog Artemija, rekao je i da je policija prema njemu postupala veoma grubo. “Na grub način su tražili da izađemo iz kola jer su sumnjali da imamo oružje. Pretresli su nam vozilo i prema nama se ponašali kao da smo ubice i kriminalci”, izjavio je iguman Simeon. “Nakon obavljenog pretresa pustili su nas da nastavimo put za Banjsku”, kazao je iguman Simeon. Srpsko nacionalno veće Kosova i Metohije izražava zabrinutost i najoštrije osuđuje grubo ponašanje pripadnika KPS-a i maltretiranje Igumana manastira Banjaska protosinđela Simeona. Brutalano ponašanje pripadnika Kosovske policijske službe nad sekretarom episkopa raško-prizrenskog i kosovsko-metohijskog Artemija protosinđela Simeona, ne prelazi samo ovlašćenja službenog lica, već potvrđuje permanentni pritisak koji vrše privremene institucije u pokrajini nad srpskim narodom, a sve u cilju zastrašivanja i iseljavanja Srba sa ovih prostora, posebno u trenutku kada specijalni izaslanik UN za Kosovo i Metohiju Marti Ahtisari treba da predoči stav o rešenju budućeg statusa pokrajine, navodi se u zajedničkom saopštenju eparhije raško-prizenske i SNV Kosova i Metohije. Policijska služba Kosova odbacila je navode Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju da su njeni pripadnici maltretirali sekretara eparhije Raško-prizrenske, Damjana i igumana manastira Banjska, Simeona. Portparol KPS-a Veton Eljšani je medijima u Prištini rekao da je juče, oko 15:40, na magistralnom putu Priština - Mitrovica policijska patrola zaustavila crni audi karavan sa novopazarskim registarskim tablicama i da je razlog zaustavljanja 'bila informacija o opasnoj vožnji'. Pripadnici KPS-a su radili svoj posao', rekao je Eljšani i dodao da su nakon kontrole putnici pozvani da nastave put.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018