Vesti

Božić proslavljen i u južnom delu Kosovske Mitrovice

Pod jakom pratnjom KPS i UN policije, oko 200 vernika prisustvovalo je danas liturgiji u hramu Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice, koji je spaljen 17. marta 2004. godine. Svetu arhijerejsku liturgiju u gotovo potpuno uništenom hramu služio je prota Milija Arsović. Arsović je u svojoj besedi istakao da hram Svetoga Save od martovskog progona 2004. godine izgleda isto. “Ovaj hram je i dalje garež i dalje je pepeo, ali nadamo se u rođenje Hristovo, nadamo se u obnovljenje srpsko da će da da Bog, našim snagama i našim molitvama da i ovaj hram zasija kao što je zasijao i hram Svetog Dimitrija u severnom delu. Hristos se rodi i srećan vam praznik”. Moisić Radomir iz Sipolja nadomak Kosovske Mitrovice, svake godine posećuje hram Svetog Save u južnom delu grada. Gledajući garež na nekada belim stubovima hrama, kaže da u ovom trenutku ne očekuje neke promene na bolje. “To je jedina crkva koja je postojala ovde kod nas i eto vidite do čega je došlo. Sad u ovim trenucima nema nade za bolje, a kako će dalje verujte mi da ne znam”, kaze Moisić. Iako je hram Svetog Save uništen 17. marta 2004. godine i crkvena zvona pokradena, sveštenstvo i vernici nadaju se boljim vremenimOstale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018