Vesti

Banjska: Božić proslavljen u prisustvu stotinu vernika

U prisustvu više od stotinu vernika najradosniji hrišćanski praznik - Bozić proslavljen je danas i u manastiru Banjska. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je protosinđel Stefan, uz sasluženje monaštva i sveštenstva manastira Banjska. Svim pravoslavnim vernicima i ljudima dobre volje, protosinđel manastira Banjska otac Stefan je poželeo mir. “Hristos se rodi, vaistinu se rodi i mir Božji neka je sa svima vama, i neka radost Božićnjih praznika zasja i rodi u srcima svih nas Gospoda Isusa Hrista, da bi smo mogli da izdržimo sve životne nedaće, ne samo ove godine već i u celom našem životu i neka bi zaista pored rođenja Gospod našeg srca i vaskrsao i on nas cele doveo do života večnoga. Neka Gospod da snage da kroz sve ono što nas snalazi i sve ono što ćemo u životu činiti bude nama zastupnik i neka nam bude ukrepitelj i utvrditelj svega onoga za šta hoćemo da dobrotvorimo. Neka nam i u ovoj godini sada i uvek samo Gospod Isus Hrist bude na prvom mestu da kroz njega, njegovu ljubav i mir zavolimo ceo narod i sve ostale oko nas. Još jednom Hristos se rodi i neka je mir Božji”, kazao je protosinđel Stefan. Manastir Banjska sa Crkvom posvećenom Sv. Stefanu, sagrađen je između 1313. i 1317. godine, kao zadužbina Srpskog Kralja Stefana Uroša i Milutina. Deo moštiju Kralja Milutina biće prenete u toku ove godine u Manastir Banjska, čime se vraća nada u obnovu života na ovim prostorima.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018