Vesti

Vladika Artemije pozvao Srbe da ostanu na KiM

Svetu arhijerejsku liturgiju povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika -Božića u manastiru Gračanica služio je vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Artemije. U svojoj besedi Vladika je pozvao narod na istrajnost u vršenju dobrih dela. “U vršenje dobrih dela u praštanju i u molitvi trba da budemo istrajni. Pravoslavni Srbi na Kosovu i Metohiji to najbolje osećaju i znaju, kao i mnogi drugi obeskućeni i sa ognjišta proterani. Oni nose na telu rane Hristove i pobeđuju sve progonitelje, mnogi njih ne razumeju, oni poput nekadašnjih hrišćanskih mučenika i ispovednika pobeđuju i uteknu i misle da mogu stići do cilja, nanoseći poraz drugome. Duboko verujemo da će doći vreme kada će se nasilnici postideti. Molimo se za neprijatelje naše domovine da činjenje zla ne može doneti dobro nikome”. Vladika Artemije je apelovao na kosovske Srbe da ostanu na „ovim svetim kosovsko-metohijskim prostorima i da se ime Hristovo slavi ovde u vekove vekova do skončanja veka”. To je molitvena želja i poruka svima na Kosovu i Metohiji, rekao je Artemije. U manastiru Gračanica liturgiji je ove godine prisustvovalo oko dve stotine vernika, a mališanima su podeljeni božićni pokloni.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018