Vesti

Božić u manastiru Visoki Dečani

Kao i širom Kosova i Metohije u manastiru Visoki Dečani radosno je obeležen najradosniji hrišćanski praznik -Božić. Praznično božićno jutarnje bogosluženje počelo je oko 4.00 sata ujutro i nastavljeno je svetom arhijerejskom liturgijom koju je služio Njegovo Preosveštenstvo Vikarni Episkop Lipljanski Teodosije uz sasluženje sveštenomonaha manastira Visoki Dečani. Božićnoj liturgiji pored tridesetak poklonika prisustvovao je šef UNMIK-a Joakim Riker i komandant KFOR-a general Roland Kater sa generalom Klaudijem Borekom, komandantom italijanskih vojnih snaga u Metohiji. Badnje veče u manastiru Visoki Dečani obeleženo je svečanim unošenjem badnjaka i slame kao i pevanjem božićnih pesama. Episkop Teodosije juče na Badnji dan obišao je srpske povratnike u okolini Kline i uručio im božićne poklone. Vladika Teodosije je tokom ove posete uputio Srbima poruku da je "pored nastojanja vlasti iz Beograda da očuvaju Kosovo i Metohiju u sastavu države Srbije veoma važno da i mi učinimo ono što do nas stoji - a to je da ovde ostanemo i opstanemo u svojim domovima i pokažemo da na Kosovu i Metohiji mora da bude mesta za Srbe koji ovde vekovima žive". "Kosovo i Metohija će biti sačuvani samo ukoliko ovde bude Srba, pa stoga ne smemo da pokleknemo i napuštamo svoje domove, već da se vratimo ovde gde smo rođeni i gde smo odrasli", kazao je Vladika Teodosije. Uz podršku vojnika KFOR-a, vladika Teodosije je obišao povratnike u Klini, Vidanju, Drsniku, Klinavcu, kao i Belom Polju kod Peći. U Drsniku su svi obišli crkvu Svete Petke iz 17. veka, koja je teško oštećena 1999. godine i čije su dragocene freske nepopravljivo uništene najpre paljenjem crkve a potom i atmosferskim padavinama nakon krađe olovnog pokrivača. Na kraju posete vladika Teodosije je obišao novoobnovljenu crkvu Uspenja Presvete Bogorodice u Belom Polju gde su takođe podeljeni božićni pokloni.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017