Vesti

Božić u manastiru Visoki Dečani

Kao i širom Kosova i Metohije u manastiru Visoki Dečani radosno je obeležen najradosniji hrišćanski praznik -Božić. Praznično božićno jutarnje bogosluženje počelo je oko 4.00 sata ujutro i nastavljeno je svetom arhijerejskom liturgijom koju je služio Njegovo Preosveštenstvo Vikarni Episkop Lipljanski Teodosije uz sasluženje sveštenomonaha manastira Visoki Dečani. Božićnoj liturgiji pored tridesetak poklonika prisustvovao je šef UNMIK-a Joakim Riker i komandant KFOR-a general Roland Kater sa generalom Klaudijem Borekom, komandantom italijanskih vojnih snaga u Metohiji. Badnje veče u manastiru Visoki Dečani obeleženo je svečanim unošenjem badnjaka i slame kao i pevanjem božićnih pesama. Episkop Teodosije juče na Badnji dan obišao je srpske povratnike u okolini Kline i uručio im božićne poklone. Vladika Teodosije je tokom ove posete uputio Srbima poruku da je "pored nastojanja vlasti iz Beograda da očuvaju Kosovo i Metohiju u sastavu države Srbije veoma važno da i mi učinimo ono što do nas stoji - a to je da ovde ostanemo i opstanemo u svojim domovima i pokažemo da na Kosovu i Metohiji mora da bude mesta za Srbe koji ovde vekovima žive". "Kosovo i Metohija će biti sačuvani samo ukoliko ovde bude Srba, pa stoga ne smemo da pokleknemo i napuštamo svoje domove, već da se vratimo ovde gde smo rođeni i gde smo odrasli", kazao je Vladika Teodosije. Uz podršku vojnika KFOR-a, vladika Teodosije je obišao povratnike u Klini, Vidanju, Drsniku, Klinavcu, kao i Belom Polju kod Peći. U Drsniku su svi obišli crkvu Svete Petke iz 17. veka, koja je teško oštećena 1999. godine i čije su dragocene freske nepopravljivo uništene najpre paljenjem crkve a potom i atmosferskim padavinama nakon krađe olovnog pokrivača. Na kraju posete vladika Teodosije je obišao novoobnovljenu crkvu Uspenja Presvete Bogorodice u Belom Polju gde su takođe podeljeni božićni pokloni.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018