Vesti

Paljenje Badnjaka tradicionalno održano u Gračanici i Kosovskoj Mitrovici

U manastiru Gračanica pred nekoliko stotina vernika održano je Večernje sa osvećenjem, a zatim i tradicionalno iznošenje i paljenje badnjaka. Najpre se prisutnim vernicima obratio episkop raškoprizrenski i kosovskometohijski Artemije čestitajući im Badnje veče i sutrašnji najveći hrišćanski praznik Božić. I ove godine po milosti Božjoj dočekasmo da nam se pojavi srećna zvezda na našem kosovskom nebu da nas vodi i dovede do onoga cilja kome smo krenuli, rekao je vladika Artemije. “Samo ljudi dobre volje mogu dostojno da proslavljaju Boga i da imaju mir među sobom. To su reči utehe, reči nade i ohrabrenja za nas braćo i sestre koji na Kosovu i Metohiji već sedam godina dočekujemo ovaj sveti i radosni praznik u neprikladnim uslovima za slavljenje. Božić je praznik koji se dočekuje sa radošću i u slobodi i u ropstvu, bogatstvu i siromaštvu, starosti i mladosti. Zato je ovo praznik života, budućnosti praznik koji nam obećava da ćemo ostati i opstati na ovim našim svetim prostorima. Da se držimo naše vere da se držimo puta naših slavnih i svetih predaka” poručio je vladika Artemije. Svečanosti u manastirskoj porti prisutvovala je delegacija Socijalističke partije Srbije, predvođena predsednikom Ivicom Dačićem. U Kosovskoj Mitrovici je sve u znaku Badnje večeri i proslave najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića. Paljenje badnjaka obavljeno je na platou crkve Sv. Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici kao i u drugim mestima u Pokrajini gde žive Srbi.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018