Vesti

Objekti oko Visokih Dečana još nisu uklonjeni

Nelegalno podignuti objekti u blizini manastira Visoki Dečani još nisu uklonjeni, saopštava KIM info služba. Iako je navodno izdata naredba od strane opštine Dečani, "vlasnik" objekta Naim Kući pokušava na svaki način da odloži sprovođenje odluke. “Policija je 28. decembra došla sa buldožerom i nalogom za rušenje, ali ih je vlasnik zaustavio i obećao da će ga sam ukloniti”. Međutim, kako navodi KIM info služba je prošlo je više od nedelju dana, a još uvek ništa nije urađeno, niti je na tom objektu bilo nekoga. Prema mišljenju uprave manastira, vlasnik nelegalno podignutog objekta nastoji da kupi vreme i sačeka sneg kako bi sasvim izbegao sprovođenje odluke o uklanjanju objekta. “U ovoj situaciji posebno zabrinjava cinjenica da lokalna opština i policija nastupaju krajnje pasivno i ne pokazuju rešenost u sprovođenju zakona, a UNMIK nije u mogućnosti da efikasnije utiče na sprovođenje oduke o zaštitnoj zoni”, navodi se u saopštenju. Vladika Teodosije, iguman manastira Visoki Dečani, će o ovom slučaju razgovarati sa šefom UNMIK-a Joakimom Rikerom i njegovim zamenikom Stivenom Šukom, koji bi za Božić trebalo da posete manastir Visoki Dečani. U toku dana manastir treba da poseti i glavni šef UNMIK policije na Kosovu. U saopštenju KIM info službe se navodi da je manastir Dečani o problemu ilegalne gradnje kao i pokušajima da se okolina manastira pretvori u industrijsku zonu obavestio više međunarodnih organizacija koje se bave pitanjem verskih sloboda i zaštitom kulturne baštine.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017