Vesti

Objekti oko Visokih Dečana još nisu uklonjeni

Nelegalno podignuti objekti u blizini manastira Visoki Dečani još nisu uklonjeni, saopštava KIM info služba. Iako je navodno izdata naredba od strane opštine Dečani, "vlasnik" objekta Naim Kući pokušava na svaki način da odloži sprovođenje odluke. “Policija je 28. decembra došla sa buldožerom i nalogom za rušenje, ali ih je vlasnik zaustavio i obećao da će ga sam ukloniti”. Međutim, kako navodi KIM info služba je prošlo je više od nedelju dana, a još uvek ništa nije urađeno, niti je na tom objektu bilo nekoga. Prema mišljenju uprave manastira, vlasnik nelegalno podignutog objekta nastoji da kupi vreme i sačeka sneg kako bi sasvim izbegao sprovođenje odluke o uklanjanju objekta. “U ovoj situaciji posebno zabrinjava cinjenica da lokalna opština i policija nastupaju krajnje pasivno i ne pokazuju rešenost u sprovođenju zakona, a UNMIK nije u mogućnosti da efikasnije utiče na sprovođenje oduke o zaštitnoj zoni”, navodi se u saopštenju. Vladika Teodosije, iguman manastira Visoki Dečani, će o ovom slučaju razgovarati sa šefom UNMIK-a Joakimom Rikerom i njegovim zamenikom Stivenom Šukom, koji bi za Božić trebalo da posete manastir Visoki Dečani. U toku dana manastir treba da poseti i glavni šef UNMIK policije na Kosovu. U saopštenju KIM info službe se navodi da je manastir Dečani o problemu ilegalne gradnje kao i pokušajima da se okolina manastira pretvori u industrijsku zonu obavestio više međunarodnih organizacija koje se bave pitanjem verskih sloboda i zaštitom kulturne baštine.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018