Vesti

UNDP prošle godine najviše radio na povratku

Glavni predstavnik UNDP-a Frode Mauring predstavio je danas u Prištini godišnji izvestaj aktivnosti UNDP-a u 2006. godini, nakon čega je sa premijerom Kosova Agimom Čekuom obišao povratnike u selu Talinovac u opštini Uroševac. Predstavljajući godišnji izveštaj o radu UNDP-a, glavni predstavnik Frode Mauring je kazao da je ova organizacija u proteklih godinu dana najviše radila na povratku raseljenih. Samo od projekta SPARK 127 porodica sa 620 članova je dobilo pomoć, preko 100 kuća je izgrađeno, a u sklopu projekta SPARK započeto je još deset većih projekata u devet opština. Mauring je danas sa predsednikom vlade Kosova Agimom Čekuom obišao povratnike u Talinovcu kod Uroševca. Čeku je iskoristio priliku da odatle Srbima čestita predstojeći pravoslavni Božić. “Talinovac je jedan od najboljih primera povratka i suživota među građanoma različitih nacionalnosti. Iskoristio bih priliku da uputim najsrdačnije čestitke svim Srbima sa Kosova i pravoslavnim vernicima za predstojeći Božić i da im poželim prvo zdravlja, sreće, uspeha, suživota, vere u budućnost i da im poželim da se vrate na Kosovo. Neka ovo bude godina povratka i suživota i početka novog života u novom Kosovu”. Za razliku od donedavnog ministra za povratak i zajednice Slaviše Petkovića, vršilac dužnosti ministra Branislav Grbić kaže da je saradnja sa UNDP-om dobra i da će rad na povrataku Srba na Kosovo i Metohiju biti nastavljen i u 2007. godini. “ Situacija u ovom selu je dobra, ali ono što je važno za povratak i ekonomski razvoj i održivost. Treba raditi na tome da se povratnicima pomogne, da im se omogući da na proleće mogu da okopavaju svoje njive i bašte, ali najbitnije je da imaju apsolutnu slobodu kretanja. Povratnik Milorad Jeftić je zahvalio svima koji su im izašli u susret i pomogli da se oni vrate na svoja ognjišta. “Zbližili su ovaj narod, kao što je i pre sedam godina bilo. Mnoge zahteve sam uputio, a uputiću ih i ministru za nastavak gradnje kuća. Nama je potreban veliki broj sredstava da se omogući ljudima ovde bolji život jer u suprotnom neće imati od čega da žive”. Predsednik Opštine Uroševac Faik Grainca je kazao da je opština Uroševac dosta uradila na povratku Srba, ali da su u planu i novi projekti povratka. “Mislim da je povratak u selo Talinovac jedan od najvećih projekata koji je naša opština realizovala. To je treći projekat posle Babuša i Babljaka, tako da mislim da je naša opština uradila najviše što se tiče povratka. Ovde sada žive dvadesetčetiri porodice. Na proleće počinjemo drugu fazu i mislim da ćemo naći sredstva za još tridesetak kuća. Idemo korak po korak u rešavanju ovih problema“. U Talinovcu su do sada vraćene 24 srpske porodice u 24 kuće, a u planu je i izgradnja još 6 novih kuća.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018