Vesti

Sutra je Badnji dan

Pravoslavni vernici slave sutra Badnji dan, a u nedelju, 7. januara Božić. Centralna proslava biće i ove godine organizovana u Gračanici. Na centralnom Kosovu pravolslavni verni narod i sutra će uz pratnju KFOR-a organizovano poći u seču badnjaka. Božić označava rođenje Hristovo i najradosniji je od svih velikih hrišćanskih praznika. Za njega su vezani mnogi običaji koji vreme od nekoliko nedelja oko Božića čine najsvečanijim periodom u celoj kalendarskoj godini. Otac Stefan iz Manastira Banjska čestitao je Božić svim pravoslavnim vernicima. “I ove godine pripreme za Božić, i Badnji dan, na Kosovu i Metohiji uveliko teku u svim našim sredinama kako u Gračanici gde je ove godine centralna proslava tako i po našim ostalim manastirima”, rekao je on. Otac Stefan kaže da je najbitnije da spoznamo da je Božić dan kada treba da slavimo Gospoda. “Potrebno je da pored zemaljske radosti i veselja, jela i pića koje prati sve naše slave, bude i ono glavno duhovno da odemo u hramove Božje, i da se Bogu pomolimo za spasenje duša naših kao i tela naših, našem porobljenom narodu na Kosovu i Metohiji i svuda gde naš narod strada i uopšte naš pravoslavni narod i naš Srpski rod”, naglasio je otac Stefan. On je pozvao sve ljude dobre volje na mir i saradnju, na toleranciju. Obeležavanje Božića počinje dan ranije, na Badnji dan. Rano ujutru u 7 časova u manastiru Gračanica biće služena sveta liturgija Jovana Zlatoustog. Kancelarija za zajednice u Gračanici saopštava da je u saradnji sa šumskim gazdinstvom opštine Priština za sve pravoslavne vernike i ove godine omogućena organizovana seča badnjaka na putu Priština-Gnjilane sa desne strane od početka jezera do Androvačkog mosta kao i sa leve strane na mestu zvanom „Ploča“. Seču badnjaka će od 9 do 15 časova obezbeđivati snage KFOR-a i KPS policije. Svečano sečenje i paljenje Badnjaka biće obavljeno u porti manastira Gračanica sutra na Badnje veče u 17 časova. Na Badnje veče slamom se posipa pod kuće, čime se dočarava pećina u Vitlejemu u kojoj je Hristos rođen.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017