Vesti

F. Mauring:Ima mesta gde je povratak teže realizovati

Glavni predstavnik UNDP-a, Frode Mauring, izjavio je danas gostujući na KIM radiju da će rešenje budućeg statusa pokrajine pozitivno uticati na proces povratka na Kosovo i Metohiju. On je zadovoljan realizacijom projekata u prethodnoj godini i za 2007. godinu najavljuje nastavak povratka Srba na Kosovo. Rešenje budućeg statusa Kosova, antikorupcija, bezbednost i vladavina zakona su najvažniji faktori koji će u ovoj godini uticati na proces povratka raseljenih na Kosovo i Metohiju, rekao je Frode Mauring, glavni predstavnik UNDP-a na Kosovu. On ističe da je prošle godine, UNDP realizovao nekoliko organizovanih povrataka u seoske sredine, jer je u gradovima to teže ostvariti zbog uzurpacije imovine. “Povratak u gradove je teže ostvarljiv i drugačije pitanje, jer se sam proces i program povratka zasnivaju od više komponenata koje obuhvataju rekonstrukciju kuća, škola, izgradnju dodatne infrastrukture, pre svega obnavljanje života, a u gradovima je to nepotrebno, zato što su većina stanova i kuća u kojima su nekada živeli ljudi, a kasnije ih napustili, ostale u dobrom stanju, ali su uzurpirane ili slično“, kazao je za Kim radio glavni predstavnik UNDP-a. Mnoge kuće na Kosovu koje su nakon martovskog pogroma obnovljene, ponovo su opljačkane ili spaljene. Frode Mauring je dodao u nastavku razgovora da uništavanje imovine ne treba posmatrati na nacionalnoj osnovi, već u obzir treba uzeti veliku stopu siromaštva na Kosovu. „Mogu da kažem da postoje neka mesta u kojima je povratak bio manji ili ga uopšte nije bilo, znači da postoje ta teža mesta za povratak, međutim realno mogu da reći da je na 80, 90% teritorije Kosova, povratak moguć. Postoji par mesta i sredina u kojima primajuća zajednica ne želi da prihvati povratak svojih nekadašnjih sunarodnika ili komšija, ali kako se menja situacija, status i sve ostalo, prošlost će ostati prošlost, a oni će dalje morati da nastave da žive zajedno“, smatra predstavnik UNDP-a, Frode Mauring. On je gostujući u emisiji "Razgovori", KIM radija odbacio optužbe bivšeg ministra za Povratak, Slaviše Petkovića da novac kojim je rukovodio UNDP nije utrošen na pravi način, naglasivši da je svaki projekat povraka koji je UNDP realizovao, vršen u zajedničkoj saradnji sa bivšim ministrom Petkovićem. Predstavnik UNDP-a je raseljenima poručio da će UNDP i u ovoj godini biti tu da pomogne, ali da je komunikacija sa nekadašnjim susedima i raseljenima koji su se vratili u svoje domove najvažnija za organizovanje multietničkog života na Kosovu.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018