Vesti

Nakon ubistva KPS policajca izvršen pretres u B. Mostu

Na putu Priština - Kosovska Mitrovica, na deonici između sela Babin Most i Stanovce, jutros oko 01:30 ubijen je policajac Avni Kosumi, potvrdio je KIM radiju portparol KPS-a za region Prištine Veton Eljšani. “Kosumi [41] je pogođen metkom ispaljenim na civilno vozilo, koje je bilo u pokretu. Povređeni policajac je prebačen u bolnicu u Vučitrnu, gde je konstatovana njegova smrt, ” kazao je Eljšani. U automobilu na koji je pucano bio je vozač i trojica službenika kosovske policije. Policajci su bili na putu za Vučitrn, vraćajući se sa posla. Za ra?liku od jutros kada je predstavnik Babinog Mosta Momir Ristić rekao da KPS nije blokirala selo, u izjavi za KIM radio on je već popodne rekao da je nekoliko desetina pripadnika KPS-a i UNMIK policije jutros okupiralo deo sela pored magistralnog puta. Policija je prema njegovim rečima upala u nekoliko srpskih kuća i izvršila detaljan pretres objekata i ukućana. Tokom pretresa uhapšena su trojica Srba i to Simić Vukašin, koji je nakon ispitivanja u policijskoj stanici u Obiliću pušten kući, a prema rečima Ristića u pritvoru su Stojan Danić i Radovan Vučković kod koga je pronađena lovačka puška. “ Ta lovačka puška koju su pronašli ima urednu dozvolu, a drugo oružje nisu pronašli. Sada oni mogu da podmetnu šta hoće”, kaže Ristić. I portparol KPS-a za region Prištine Veton Eljšani za KIM radio kaže da je policija jutros od 7 i 30 do 11 sati blokirala deonicu puta na kojoj je ubijen policajac KPS-a Avni Kosumi i izvršlila pretres 11 srpskih kuća. "Na mestu ubistva policija je preduzela operaciju i tom prilikom pronašla dve puške, M41 i lovačku pušku. Upad policije u selo je izazvao veliku uznemirenost meštana, ali kako Ristić kaže da ovakav pritisak ne može uticati da preostalo srpsko stanovništvo eventualno napusti selo. “Meštani Babinog Mosta će ostati do poslednjeg. Ne plašimo se što su pritvorili naše ljude i što su nas maltretirali, ostaćemo gde jesmo”, kaže Ristić.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018