Vesti

Koštunica dočekao Novu Godinu na Kosovu i Metohiji

Predsednik Vlade Republike Srbije Vojislav Koštunica, proveo je novogodišnju noć sa porodicom Lazarević u Kosovskoj Mitrovici. Nakon ponoći premijer je prošetao ulicama Severnog dela ovog podeljenog grada. Premijer Koštunica je iz Kosovske Mitrovice čestitao Novu 2007. godinu svim građanima, ističući da je „očuvanje Kosova i Metohije drugo ime za očuvanje Srbije“. „Dragi moji domaćini, poštovani Lazarevići, želim da vam se zahvalim na gostoprimstvu i prilici da ovo veče provedemo zajedno, na Kosovu i u domu kuće Lazarević. Lazarević je zajedničko prezime svih Srba, ovo veče se okupljamo i spremamo za Novu godinu, a to znači novi početak i kad mislimo na taj novi početak, uvek mislimo šta smo postigli u prethodnoj godini, a postigli smo zaokruživanje državnosti Srbije i doneli novi Ustav, kao njen čvrsti temelj i jasan, jedinstven stav, da je Kosovo i Metohija neotuđiv i najdragoceniji deo Srbije. U sledećoj godini čeka nas napredak i unapređenje života svih porodica i kada to kažem onda mislim na činjenicu da je tranzicija trajala dugo, predugo, da se nije živelo lako i da je došlo vreme da zbog strpljenja i podrške svih građana, ta podrška i to strpljenje budu nagrađeni. Ono na šta najpre mislimo u godini koja je pred nama jeste pitanje očuvanja Kosova i Metohije, a to je zapravo drugo ime za očuvanje Srbije. Mogu da kažem da sve što sam dosad uradio u politici, uz podršku naroda je nevažno u odnosu na sudbinu Kosova. A Srbija i ovom prilikom šalje poruku da je za mir, da je za život svih, miran, spokojan, na demokratskim temeljima na celom Kosovu i postoji pravilo koje važi za narod i sve građane: isto onako kao što slave deca Božić i Novu Godinu u Beogradu, treba da slave na celom Kosovu i Metohiji, isto onako kao što deca mogu mirno da spavaju u Beogradu, treba da mirno spavaju, bez obzira na ime i na celom Kosovu i Metohiji. Srbija je jedna jedinstvena država, Srbija poštuje sva pravila sveta i traži takođe da ona kao država bude poštovana. Da iskoristim, ovu zaista izuzetnu priliku, neka nam je svima srećna i mirna Nova Godina i da živimo dobro od poštenog rada. Domaćine, tvojoj porodici, deci, tebi i ženi, Srbiji, Kosovu i svim građanima Srbije, želim srećnu Novu 2007. godinu, “ kazao je Koštunica. On je boravio u Kosovskoj Mitrovici uz jaku pratnju međunarodne i kosovske policije.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018