Vesti

Policija ne zaustavlja gradnju u blizini Visokih Dečana

Nakon nedavnih vesti o nastavku ilegalne gradnje u blizini manastira Visoki Dečani, opštinske vlasti Dečana još nisu preduzele nikakve mere kako bi ispoštovale zakon i izvršnu odluku o zaštitnoj zoni. U međuvremenu manastir je zvanično obavešten o pripremi jednog novog "projekta" i to na samo par stotina metara od manastira. Naime, jedna firma iz Ujedinjenih arapskih emirata zajedno sa opštinom Dečani priprema gradnju fabrike za eksploataciju manastirske mineralne vode, iako je reč o zoni u najužem okruženju. Predstavnici manastira su odbili sastanak sa predsednikom opštine i arapskim investitorima jer je reč o najotvorenijoj provokaciji, navodi se u saopštenju KIM info službe. U saopštenju se dodaje da lokalna policija nije ništa učinila kako bi zaustavila nezakonitu gradnju i pored pismene odluke. "Dečani su kao feudalno srednjovekovno društvo i sve funkcioniše na porodičnim vezama i pravu jačeg. Institucije su samo fasada iza koje vlada bezakonje", izjavio je protosinđel Sava Janjić povodom ovog slučaja. "Ovaj ilegalni restoran je mesto za okupljanje lokalnih ekstremista i često možemo da vidimo džipove sa zatamljenim staklima kako prolaze pored manastira. Episkop Teodosije, iguman manastira Visoki Dečani već je izneo pred predstavnicima vlade u Beogradu i članovima tima Martija Ahtisarija ozbiljnu zabrinutost zbog nepoštovanja već postojeće zaštićene zone oko manastira. O ovim problemima vladika Teodosije je lično upoznao i Rozmari di Karlo koja je posetila nedavno manastir da bi se uverila u postojeće probleme, kaže se u saopštenju. Pored već nezakonito podignutog restorana i planirane arapske fabrike pored manastira postoji još nekoliko projekata koji su predviđeni za dolinu oko manastira i koji bi okolinu ovog UNESKO spomenika svetske kulture pretvorili u industrijsku zonu u kojoj bi teško bio moguć monaški život i očuvanje prirodnih lepota po kojima je ovaj kraj poznat, navodi se u saopštenju KIM info službe.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018