Vesti

Na Merdaru preuzeto telo Miroslava Metodijevića iz Gnjilana

Komisija Vlade Srbije za nestala lica preuzela je danas na administrativnoj liniji Merdare telo Miroslava Metodijevića čiji su posmrtni ostaci pronađeni tokom ekshumacija na prištinskom groblju Dragodan 2. Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestale Veljko Odalović potvrdio je KIM radiju da je Metodijević, koji je rođen 1975 u Gnjilanu, juna 1999. godine, po dolasku međunarodnih snaga Kfor-a ubijen vatrenim oružjem. “Danas je na administrativnom prelazu Merdare, porodici Metodijević Miroslava predato telo njihovog sina, koji je 25 juna 1999. godine kidnapovan. On je bio pripadnik policije koji je ostao da živi sa svojom porodicom na Kosovu i Metohiji. Kidnapovan je i ubijen u civilnom odelu. Obdukcija je nesporno utvrdila da je ubijen iz vatrenog oružja, a to je samo jedna od tragedija koja se dogodila posle dolaska međunarodne misije, koja svoj osnovni mandat nije ispunila”, kazao je Odalović. Odalović kaže da je Miroslav jedan od onih koji je bio uveren da će međunarodna zajednica izvršiti svoju misiju onako kako je predviđeno Kumanovskim sporazumom i da će zaštititi sve građane Kosova i Metohije. Prema njegovim rečima porodicama kidanpovanih i ubijenih najteže pada činjenica da niko od zločinaca nije uhapšen. “Nažalost srpski i ostali nealbanski živalj je sada doživeo svoju najveću tragediju, a ovo je samo jedan od više stotina slučajeva kidnapovanja i ubistava koji se desio u tom periodu. Sudbina je nažalost tragično razrešena, porodici je predato telo. Ono što porodicu i sve nas brine, je da ni za ubistvo Metodijević Miroslava i ostalih, preko 1900 Srba i drugih nealbanaca, nisu odgovarali za svoje zločine. Pravosudni i policijski organi na Kosovu i Metohiji nemaju nameru da pokrenu istragu protiv počinilaca ovih gnusnih zločina”, rekao je Odalović. Do sada je, prema podacima vladine komisije, identifikovano i predato 229 tela Srba i drugih nealbanaca ubijenih na Kosovu, dok se još traga za oko 680 nestalih. Iz Komisije za nestale najavljeno je da će početkom naredne godine biti izvršena predaja većeg broja tela Srba i drugih nealbanaca koja su identifikovana u centru za obdukciju u Orahovcu.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018