Vesti

Izgradnja kuća u Klinavcu, Ljugu i Blagači privedena kraju

Izgradnja kuća u Klinavcu za 17 srpskih i pet romskih porodica u okviru UNDP-ovog projekta SPARK, je otpočela u junu ove godine, kada je postavljen prvi kamen temeljac, a danas je zvanično privedena kraju. Ceremoniji u ovom selu su pored meštana povratnika i njihovih komšija Albanaca, prisustvovali članovi međunarodne zajednice, predstavnici opštine Klina i vršilac dužnosti ministra za povratak, Branislav Grbić. Glavni predstavnik UNDP-a, Frode Mauring povodom toga kaže da je zadovoljan što vidi izgrađene kuće, a posebno što su povratnici došli i što žive u tim kućama. -Znam da ste proveli mnogo godina u raseljeništvu i da vam je bilo teško, ali mi je drago da ste iskoristili vaše pravo da se vratite svojim kućama. Kosovo treba da bude multietničko, a od ovog projekta su koristi imali osim Srba, i Romi, Aškalije, Egipćani, kao i albanska zajednica, istakao je on. Vršilac dužnosti ministra za povratak, Branislav Grbić zadovoljan je obavljenim poslom, ali ističe da je bitno raditi dalje na održivosti ovog projekta. On je rekao da je izgradnja kuća samo prva faza ovog projekta, ali da je bitan ”opstanak u ovoj multietničkoj zajednici”. On je takođe dodao da se nada da će meštanima svu potrebnu pomoć u cilju održivosti povratka, pružiti Ministarstvo za povratak, ali i predsednik opštine Klina i predstavnici albanske zajednice. Ovaj projekat je finansirala Vlada Kosova, a njegova celokupna vrednost je oko 800000 hiljada dolara. Srpsko i romsko stanovništvo je napustilo ovo selo tokom konflikta 1999. godine, kada je Klinavac u celosti zapaljen i uništen. Povratnici su se u svoje novoizgrađene kuće uselili pre dva meseca i zadovoljni su što su ponovo tu, kaže meštanin Dragoljub Jović. ”Srećni smo što su nam kuće izgrađene, ali želim da kažem da se svuda po opštini Klina slobodno krećemo, naglasio je on. U Opštini Istok, u selima Ljug i Blagača, takođe je završen projekat povratka, koji je finansirala Moskva. U pitanju je 50 kuća u Istoku, u naselju Ljug u kome žive pretežno Srbi, a 25 kuća je izgrađeno u Đurakovcu u naselju Blagača. Predstavnik iz Rusije, Aleksandar Kurjagin došao je u selo da vidi završne rezultate ovog projekta, ali i da pripremi dolazak zvanične delegacije iz Moskve, koju će predvoditi gradonačelnik Jurij Luškov. Predstavnik delegacije iz Moskve kaže-Veći deo onoga što smo videli proizvelo je na nas dobar utisak. Videli smo da je novac potrošen na najbolji mogući način i u korist ovih ljudi koji su se vratili na svoja ognjišta. - Međutim meštane Ljuga i Blagače, brine ono šta dolazi posle obnove kuća, ističu da nemaju perspekive da nastave život bez posla. U godinama nakon sukoba u Pokrajini, Srbi su se vratili na osam lokacija u opštini Istok, koja je prva počela organizovano da tretira problem povratka.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018