Vesti

Imenovano rukovodstvo Ombudsperson institucije. Nema Srba

Ombudsperson institucija na Kosovu dobila je novo rukovodstvo u kom nema Srba jer je tako većinom glasova odlučila Skupština Kosova. Ovo je KIM radiju potvrdio dosadašnji zamenik Ombudsmana Ljubinko Todorović. Todorović je funkciju zamenika vršio od 2000. godine tj. u vreme mandata Mareka Antoni Novicoj da bi tu funkciju nasledio i po njegovom odlasku, kada je na čelu organizacije, koja se na Kosovu bavi ljudskim pravima, bio izabran Albanac. Skupština Kosova je većinom glasova odlučila, međutim, da od tri predložena kandidata za zamenika ombudsmana imenuje takođe Albanca čime je Todoroviću prestao mandat. Todorović upozorava da ovakav način preglasavanja nije u skladu sa zakonom jer po još uvek važećim principima UNMIK-a u ovoj organizaciji mora biti ispoštovan princip multietničnosti. Ovako je međutim na čelu organizacije o ljudskim pravima jedno-nacionalnost očigledna pa se Ljubinko Todorović u saopštenju za javnost pita: Da li se ovim činom kosovsko društvo vraće na sami početak, i ako se u ovoj organizaciji ne ispoštuje princip multietničnosti kako to očekivati u drugim institucijama? On kaže da je pre donošenja ovakve odluke dobio čvrsta uveravanja iz OSCE-a da će u razgovoru sa čelnicima Privremenih kosovskih institucija učiniti sve da do toga ne dođe. Ovim glasanjem završen je postupak za izbor i imenovanje za čelne funkcije u Ombudspersonu, instituciji koja je najvišim aktom utvrđena kao nezavisna institucija u kosovskom sistemu. Prema tome, ističe se u saopštenju, ovaj način funkcionisanja kosovskih institucija navodi na mišljenje da nema ugrađenog mehanizma koji bi sprečio majorizaciju prilikom glasanja u Skupštini Kosova.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018