Vesti

U Srpskom Babušu predati ključevi povratnicima

Predstavnici UNDP-a i Kosovskog Ministarstva za povratak predali su ključeve renoviranih kuća Srbima koji se vraćaju u Srpski Babuš. Ocenjeno je da je ovo jedan od većih projekata s obzirom da su napravljene 74 kuće, a početkom aprila očekuje se dolazak oko 300 izbeglih Srba. Rukovodilac projekta i predstavnik UNDP-a, Frode Mauring kaže da povratak ne bi bio moguć bez želje srpskih povratnika da se vrate u svoje selo. „Samim tim što je ovo jedan od najvećih projekata povratka na Kosovo, Ministarstvo za zajednice, izdvojilo je određenu sumu za realizaciju projekta i zajedno sa UNDP-om dovelo projekat do kraja, poštujući najviše standarde“ dodao je Frode Mauring. Vršilac dužnosti ministra za povratak i zajednice u Vladi Kosova, Branislav Grbić izjavio je da završetak ovog projekta pokazuje da se može mnogo postići uz volju i tehničke mogućnosti i dodao da se nada da će bezbednosna situacija ubuduće biti zadovoljavajuća i "da će svakom omogućiti život na svome". Novica Jovanović, predstavnik povratnika u Srpski Babuš pozdravio je sve one koji su pomogli da ovo selo ponovo postoji. On je takođe istakao da je bitno raditi dalje na procesu povratka, i da se nada da ih predstavnici međunarodne zajednice neće zaboraviti nakon dodeljivanja ključeva, jer se time samo završila “prva faza, a to je faza izgradnje“, rekao je on. Srpski Babuš je 1999. godine potpuno uništen, a sada je ponovo izgrađen sa kompletnom infrastrukturom, uključujući vodovod, nove puteve i električnu mrežu, ambulantu i školu, a meštani će dobiti novčanu pomoć u vrednosti od 2000 evra po porodici.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017