Vesti

UNMIK potvrdio postojanje korupcije u Kosovskim institucijama

Međunarodni tužilac u Kosovskoj Mitrovici naložio je 19-og decembra hapšenje i hitno pokretanje istrage protiv jednog maloletnika zbog izazivanja teških telesnih povreda i opšte opasnosti u ovom gradu, saopštio je danas u Prištini na redovnoj pres konferenciji međunarodne zajednice portparol UNMIK-a Niradž Sing. Po njegovim rečima optuženi je osumnjičen da je bacio ručnu bombu na kafić Dolče Vita u ovom gradu. Na konferenciji za novinare je potvrđeno da je u Kosovskim privremenim instituicija otkriveno 13 slučajeva korupcije i u skladu sa tim izvršena su određena hapšenja. Takođe su otkrivene mahinacije u ministarstvu za povratak i zajednice Vlade Kosova gde je utvrđeno da je došlo do pronevere novca. UNMIK radi na utvrđivanju istine i odgovornosti. Portparol UNMIK policije Karoli Martin izjavila je da je više od 20 slučajeva pod istragom zbog korupcije. Na konferenciji u Prištini istaknut je rad UN volontera čije aktivnosti na Kosovu datiraju od juna 1999. godine. Tada je više od 200 volontera došlo u misiju na Kosovu i najviše su pomogli u humanitarnom radu, isporuci hrane, obezbeđivanju medicinske pomoći i pronalaženju privremenog smeštaja za hiljade izbeglica koje su se vratile svojim domovima. Tokom proteklih 7 godina UN volonteri su radili u mnogim različitim sektorima, između ostalog asistirali su u novoformiranim kosovskim intitucijama i pomagali pri izborima. Menadžer UNMIK-a Stjuar Moran rekao je da su volonteru danas tu da osposobe sistem za izdavanje putnih isprava stanovnicima Kosova, ali i rade sa omladinom u cilju promovisanja, kako je rečeno, „mira“ kroz sportske aktivnosti.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017