Vesti

Slava u Prištini i obnova hrama Svetog Nikole

Petnaestak vernika i njihovi gosti proslavili su, u obnovljenom Hramu Svetog Nikole u Prištini, slavu ove crkve. Parohijski sveštenik, Milorad Cvetković prerezao je slavski kolač, a slavi su osim Srba koji su ostali da žive u Prištini, prisustvovali i predstavnici kosovskog Ministarstva za povratak i vojnici švedskog Kfora. Milijana Drmončić je iz Prištine i nije nikada odlazila odatle. Kaže da je jutros jedva dočekala da dođe u crkvu nakon njene obnove, i nada se da će ponovo pojati pošto je pre paljenja hrama bila pojac u ovoj crkvi. -Mnogo sam se jutros obradovala, jedva sam čekala da dođem u crkvu, pošto je ona sada ponovo obnovljena i izgrađena, stavljen joj je krov, ostaju još da se obave, neki manji radovi. Hoću prvo da čestitam slavu Svetog Nikole celom pravoslavnom svetu, ali i onima koji nisu pravoslavci. Bila sam pojac ovde u crkvi, dolazila sam svake nedelje. Pevaću u crkvi ponovo, ako ona počne da radi narmalno. Pozivam sve Srbe koji nisu u Prištini, neka dođu ponovo ovde, da se družimo, ali ne samo njih, već i Albance. Ja sam presrećna što je ova crkva obnovljena, još nije sve završeno, ali biće, kaže Milijana. Radovi na hramu su u završnoj fazi, obnovljen je krov i krovna konstrukcija, galerija za hor, paraklis, krstionica, parohijski dom, a radovi se trenuno izvode na zvoniku. Prazničnom liturgijom koju su služili episkopi Artemije i vikarni episkop lipljanski Teodosije, u Gračanici je proslavljen Sveti Nikola. koji je i slava episkopa raško- prizrenskog, Artemija. Svečanom ručku u novom episkopskom sedištu u Gračanici, prisustvovali su brojni predstavnici iz međunarodnih kancelarija iz Prištine, kao i gosti iz cele zemlje.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018