Vesti

V. Artemije: Postoji ugrožavanje i nedozvoljena gradnja u zaštićenim zonama oko manastira na KiM

Divlja gradnja u zaštićenim zonama oko manastira i način na koji manastiri mogu da se zaštite, bile su jedna od tema razgovora između episkopa raško-prizrenskog Artemija i šefa britanske kancelarije u Prištini Dejvida Blanta. Vladika je istakao da postoji ugrožavanje i nedozvoljena gradnja u zaštićenim zonama oko Gazimestana, Velike Hoče, Deviča i Dečana i dodao da se nada da to što se sada gradi u blizini manastira Devič ne obuhvata zaštitnu zonu oko manastira. “Sigurno je da će ugrožavati ulaz i pristup manastiru. Ne znam šta se gradi, ni po čijoj dozvoli, ni šta će ovde biti. Video sam nešto zaista ogromno. Čak su i onaj put prilaza ka mostu pomerili unapred da bi tako dobili veći prostor” kaže vladika Artemije. Šef britanske kancelarije u Prištini Dejvid Blant kaže da je zadovaljan razgovorom sa vladikom i ističe da je sastanak bio vrlo konstruktivan. Imao sam veoma koristan razgovor sa vladikom. Želeo sam da čujem od vladike lično, njegovu procenu situacije. Imali smo korisnu diskusiju o sadašnjoj situaciji i o tome kako se proces za rešavanje budućeg statusa može kretati. Vladika Artemije je bio veoma jasan u prezentaciji svog pristupa o tome“ rekao je Blant. On je istakao da je Britanska vlada voljna da brani i štiti srpsko kulturno nasleđe na Kosovu na šta je episkop Artemije odgovorio da je vreme da se sa reči pređe na dela.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017