Vesti

V. Artemije: Postoji ugrožavanje i nedozvoljena gradnja u zaštićenim zonama oko manastira na KiM

Divlja gradnja u zaštićenim zonama oko manastira i način na koji manastiri mogu da se zaštite, bile su jedna od tema razgovora između episkopa raško-prizrenskog Artemija i šefa britanske kancelarije u Prištini Dejvida Blanta. Vladika je istakao da postoji ugrožavanje i nedozvoljena gradnja u zaštićenim zonama oko Gazimestana, Velike Hoče, Deviča i Dečana i dodao da se nada da to što se sada gradi u blizini manastira Devič ne obuhvata zaštitnu zonu oko manastira. “Sigurno je da će ugrožavati ulaz i pristup manastiru. Ne znam šta se gradi, ni po čijoj dozvoli, ni šta će ovde biti. Video sam nešto zaista ogromno. Čak su i onaj put prilaza ka mostu pomerili unapred da bi tako dobili veći prostor” kaže vladika Artemije. Šef britanske kancelarije u Prištini Dejvid Blant kaže da je zadovaljan razgovorom sa vladikom i ističe da je sastanak bio vrlo konstruktivan. Imao sam veoma koristan razgovor sa vladikom. Želeo sam da čujem od vladike lično, njegovu procenu situacije. Imali smo korisnu diskusiju o sadašnjoj situaciji i o tome kako se proces za rešavanje budućeg statusa može kretati. Vladika Artemije je bio veoma jasan u prezentaciji svog pristupa o tome“ rekao je Blant. On je istakao da je Britanska vlada voljna da brani i štiti srpsko kulturno nasleđe na Kosovu na šta je episkop Artemije odgovorio da je vreme da se sa reči pređe na dela.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018