Vesti

P. Vasić: Novobrdski rudnik verovatno neće nikad proraditi

I pored velikog rudnog bogatstva, dobrog položaja i još čuvenije istorije Novo Brdo je verovatno jedna od najsiromašnijih opština na Balkanu. Ova konstatacija se ponavlja godinama, a žitelji Novog Brda u poslednjih desetak godina više ne mogu raditi ni u rudnicima koji su danas uglavnom zatvoreni. Predsednik Opštine Novo Brdo Petar Vasić kaže da je stanovništvo ove opštine trenutno u teškoj situaciji. “Za razliku od prethodnih godina kada su svi punoletni mahom bili zapošljeni, Novobrđani danas nemaju gde da rade, jer su sve državne firme ovde zatvorene. Od preduzeća koja su nekada radila na ovoj teritoriji, sada ni jedno ne radi i ne samo da ne radi, već su totalno uništena i verovatno nikada neće ni proraditi, ” kaže Vasić. Novo Brdo je poznato po rudniku olova i cinka uz primesu pojedinih plemenitih metala. Pre rata u rudniku je radilo oko 8 stotina ljudi, navodi Vasić. “Rudnik je zapošljavao veliki broj radnika i ljudi su u njemu videli svoju perspektivu. Takođe, na teritoriji Novog Brda radio je i tekstilni kombinat koji je zapošljavao preko 40 radnika, ughlavnom žena, u Gnjilanu postoji i hala Jugoterma. Radilo se u domovima zdravlja, po školama, i mahom su svi bili zapošljeni, sada je sasvim drugačije. ” Vasić kaže da su male šanse da rudnik proradi i de se iskopavanja pokrenu. “Prema nekim proračunima za pokretanje rada u rudniku potrebno je najmanje 15 miliona evra, a za sada nema zainteresovanih da ulažu u ovaj kraj. ” Mnoga sela su u ovom kraju nakon 1999. godine opustela, a povratnici su retki i njihova materijalna situacija ne može biti ista kao pre odlaska. “Postoji veliki broj napuštenih kuća, kao i uništenih i zapaljenih. Postoji pojedinačni povratak, ali to nije u onoj meri u kojoj mi želimo da bude. Međunarodna zajednica i kosovske privremene institucije malo ulažu na planu povratka, ” smatra Vasić. Dok se situacija u ovom kraju ne popravi ponavljaće se priče o potencijalu i prirodnim lepotama, o čemu svuda u svetu najčešće govore oni koji su nerazvijeni.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018