Vesti

Održana Skupština Udruženja književnika Kosova i Metohije

U Kosovskoj Mitrovici je održana Skupština društva Udruženja književnika Kosova i Metohije, koja radi kao poružnica Udruženja književnika Srbije. Ova Skupština je prva koja je održana od obnavljanja rada Društva 2003 godine. Na predlog rukovodstava i članova Uprave Skupština je proglašena za izbornu zbog toga što se pisci zbog bezbednosti i izbeglištva u kom se mnogi nalaze veoma retko okupljaju. Nakon glasanja nastavili su rad sa starim rukovodstvom, a za predsednika je ponovo izabran Milan Mihajlović pesnik iz Kosovske Mitrovice. Pojedini članovi Upravnog odbora su promenjeni, a i oformljene su komisije za prijem novih članova kao i za dodelu nagrada Društva književnika Kosova i Metohije. Na Skupštini je podnet izveštaj o radu i izneseni su neki rezultati rada tog društva, kao što su štampanje knjiga na prvom mestu leksikona pisaca sa Kosova i Metohije koji svedoče o tome šta se desilo sa određenim ljudima i gde oni žive. Kao značajno ostvarenje navedena je Antologija kosovske ljubavne poezije koju je priredila profesorica Danica Andrejević jer obuhvata sve ljubavne pesme kosovskih pisaca raznih generacija. Društvo je objavilo knjige mladih pesnika a posthumno su objavljene knjige Aleksandra Simovića koji je stradao u avgustu 1999 godine u Prištini. Ustanovljena je nagrada za mladog pesnika koja će nositi ime preminulog pesnika Ivana Todorovića iz Prištine, a njegova porodica će osnovati Fond koji će mladom pesniku svake godine dodeljivati 200 evra, a Udruženje pisaca će se obavezati i da mu štampa knjigu. Za najboljeg mladog proznog stvaraoca ustanovljena je nagrada Aleksandar Simović.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017