Vesti

Devič proslavio hramovnu slavu

Manastir Svetog Joanikija Devičkog, koji se nalazi kod Srbice, u Drenici, proslavio je danas svoju hramovnu slavu. Nekoliko stotina vernika iz svih krajeva naše zemlje došlo je u ovaj manastir koji je stradao 1999 godine a potpuno uništen 17. marta 2004 godine. Sestrinstvo manastira se vratilo odmah nakon pogroma i započelo obnovu koja je danas u poodmakloj fazi. Svetu arhijerejsku liturguju služili su vladika raško prizrenski Artemije i vikarni episkop lipljanski Teodosije uz sasluženje monaštva raško- prizrenske eparhije. Vladika Artemije je u besedi okupljenim vernicima rekao da je Bog pokazao svoju milost i nad manastirom, koji je više puta stradao, i nad sestrinstvom Deviča. „Onda kada je izgledalo da je sve propalo, da je sve uništeno one su smogle snage i uz pomoć božju vratile se na zgarište svoga manastira, živele u kontejnerima ali su ipak opstale zajedno sa ovim manastirom koji nas i dalje prima u svoje okrilje i otvara nam put, put ka carstvu nebeskome“, rekao je vladika Artemije. Vernici su zahvalni svima koji obnavljaju ovu veliku svetinju i koji im svojim prisustvom omogućavaju da se poklone moštima ovog velikog svetitelja koji je živeo u 15 veku. Današnja slava je protekla bez incidenata a skup su obezbeđivale snage francuskog KFOR-a, UNMIK-a KPS policije.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018