Vesti

N. Popović: Na pomolu dogovor o isporuci struje Kosovu

Predstavnici Ekonomskog tima za Kosovo i Metohiju i UNMIK-a ni na današnjem sastanku nisu postigli dogovor o izporuci električne energije ugroženim sredinama u pokrajini u kojima živi pretežno srpsko stanovništvo. Prema rečima šefa Ekonomskog tima Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Nenada Popovića realizacija se očekuje sledeće nedelje. Popović je novinarima izjavio nakon sastanka da su usaglašeni politički, ekonomski, pravni i administrativni principi, ali je ostao da se razmotri još tehnički deo. “Ja se nadam da ćemo do nedelje ili ponedeljka usaglasiti sve tehničke elemente jer je sve u suštini jako komplikovano. Eksperti EPS-a rade punom snagom i očekujem da ce rezultat njihovog rada biti poznat početkom sledeće nedelje a potpisivanje ugovora o ovoj donaciji moglo bi da usledi krajem iduće nedelje” rekao je Popović. Iako je Vlada Srbije na početku ponudila donaciju u električnoj energiji, tačnije 50 miliona kilovat časova mesečno, sada predstavnici Ekonomskog tima, UNMIK-a i KEK-a razgovaraju o novčanoj donaciji koja bi korisnicima električne energije omogućila da redovno plaćaju struju i na taj način iz zone C pređu u zonu A. „Ako imamo slobodnu energiju tj. već uvezenu elektroenergiju koja se proizvodi u Kosovu A i Kosovu B što bi uvozili novu elektroenergiju koja je sada na tržištu jako skupa“, kazao je Popović. Po njegovim rečima sada se govori o finansijskoj donaciji u vrednosti od 50 miliona kilovat časova struje mesečno. Popović je istakao da bi na ovaj način Kosovo imalo više struje tako da bi i stanovništvo koje živi u srpskim sredinama električnu energiju imalo 24 sata dnevno. Ukoliko bi UNMIK i KEK prihvatili donaciju Vlade Srbije koja bi trajala do aprila sledeće godine, srpske sredine bi mesečno dobijale po tri miliona evra za plaćanje utrošene elektricne energije. „Razgovarajući o svim elementima ekonomije razgovaramo o svim elementima za bilo kakav dogovor, politički, socijalni, i samo stalnim dijalogom mi možemo doći do rešenja. Ovo je dobra prilika da se pokaže da u okviru jedne suštinske autonomije, a u okviru države Srbije može da se dođe do rešenja“, zaključio je Popović u Prištini posle sastanka sa predstavnicima UNMIK-a.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017