Vesti

Kancelarija za nestala lica dobila 200.000 evra od Velike Britanije

Danas je potpisan Memorandum o razumevanju između Britanske kancelarije u Prištini i Kancelarije za nestale osobe (OMPF). Memorandumom o razumevanju je predviđeno da Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, preko Britanske kancelarije, obezbedi 200.000 evra za podršku OMPF-u. Sredstva će se koristiti da podrže rad ove kancelarije na identifikaciji ostataka žrtava konflikta iz 1998-1999. Šef Britanske kancelarije u Prištini, David Blant, istakao je da je identifikacija žrtava velikim delom omogućena zaslugama OMFT-a, kao i da je rešavanje sudbine nestalih od ključne važnosti za celokupno društvo. “Mi prepoznajemo važnost rasvetljavanja sudbine onih koji su još uvek nestali. Upravo iz ovog razloga Ujedinjeno Kraljevstvo snažno podržava nemerljivo dragocen rad OMPF-a. To je težak i savestan rad i ja iskazujem moje toplo poštovanje svima onima koji su uključeni”. Blant je takođe rekao da će deo finansijskih sredstava biti upotrebljen za specijalistički forenzički rad i za obučavanje lokalnog medicinskog osoblja: “Najnovija sredstva obezbedjena iz Britanske kancelarije će takođe osigurati da OMPF može da obuči ljude na Kosovu da sprovode potragu za onima koji su nestali i da dalje podignu standarde forenzičkog rada. Sa ovom dodatnom podrškom OMPF će biti u mogućnosti da podrži tekući, specijalistički forenzički rad na daljoj ekshumaciji grobova žrtava rata i identifikaciju njihovih ostataka” Po podacima Međunarodnog Crvenog Krsta, više od polovine od 5. 200 osoba koje su prijavljene kao nestale na Kosovu posle rata su pronađene i identifikovane. Posmrtni ostaci od 1. 807 ljudi su vraćeni njihovim porodicama da ih sahrane dostojanstveno. Podaci Udruženja za nestala i kidnapovana lica iz Srbije govore da je od oko 900 nestalih nealbanaca za sada, pronađeno i identifikovano 228 osoba.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017