Vesti

O. Ivanović: Na SB UN samo opis trenutnog stanja Pokrajine

Sednica Saveta bezbednosti UN biće održana 13. decembra u Njujorku. Srbiju predstavlja predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, Sanda Rasković Ivić, a privremene kosovske institucije premijer Agim Čeku. Predstavnici Srba sa Kosova i od ovog sastanka ne očekuju mnogo, dok u kabinetu premijera Kosova priželjkuju pozitivnu ocenu ispunjenosti standarda. Portparol premijera Kosova, Uljpijana Ljama kaže da Čeku na sednici neće govoriti, ali se očekuje da Savet Bezbednosti prihvati “pozitivnu ocenu ispunjenosti standarda na Kosovu. Na osnovu svega što je do sada urađeno, nadamo se pozitivnom ishodu. Mislim da se ovaj sastanak neće razlikovati od prethodnih. Premijer Čeku će se pismom obratiti Savetu bezbednosti i stajaće iza šefa UNMIK-a. ” Pred odlazak u Njujork, predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, Sanda Rašković Ivić izjavila je Tanjugu da će u sedištu svetske organizacije govoriti o primeni standarda na Kosovu, a članicama SB će ukazati da je Srbija donela novi Ustav u kojem je Kosovo definisano kao njen integralni deo. Predstavnici Srba sa Kosova smatraju da će sednica po svemu ličiti na one prethodne. Predsednik Srpske liste za Kosovo i Metohiju, Oliver Ivanović ne očekuje mnogo od sednice Saveta bezbednosti i kaže da će to biti opis trenutnog stanja i da će obe delegacije probati da opišu kako oni vide situaciju na Kosovu I Metohiji. “Sve je u znaku izbora i nikakav dalji pomak nije moguć sa postojećom Vladom, mora se sačekati i videti kakav će biti budući sastav Vlade Republike Srbije, a ista je situacija i sa kosovskom Vladom. Onaj ko bude došao uz Rikera, takođe neće baš sigurno predstavljati kosovsku stvarnost, jer nije sigurno da će i kosovska Vlada izgledati isto u roku od mesec dana, ” kazao je Ivanović. Predsednik SNV za sever Kosova, Milan Ivanović takođe ne očekuje mnogo od ove sednice i smatra da izveštaj koji će Joakim Riker podneti, ne odražava realnu sliku trenutne situacije u Pokrajini. “Da izveštaj ne pokazuje pravu sliku Pokrajine pokazuju i najnoviji teroristički napadi i miniranje pruge. Mislim da je njegov izveštaj pravljen na pretpostavkama, ali utisak je da sve veći broj članica međunarodne zajednice shvata situaciju na Kosovu i mislim da naše šanse polako postaju svakim danom veće i bolje”, smatra on. Sednici Saveta bezbednosti na kojoj će biti predstavljen i izveštaj generalnog sekretara UN-a Kofija Anana, neće prisustvovati specijalni izaslanik za status Kosova, Marti Ahtisari.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017