Vesti

Protosinđel Sava primio delegaciju italijanskog Senata u Dečanima

Visoka delegacija italijanskog Senata na čelu sa predsednikom Komisije za odbranu Serđom De Grigorijem i senatorom Gustavom Selvom, u pratnji generala Roberta Bernardinija i Klaudija Boreka posetila je danas manastir Visoki Dečani u sklopu svoje posete italijanskim mirovnim snagama na Kosovu. U ime igumana manastira vikarnog Episkopa Lipljanskog Teodosija visoke goste primio je protosinđel Sava Janjić, koji je ispred bratstva manastira Visoki Dečani kao i Srba koje štite pripadnici italijanskog KFOR-a zahvalio predstavnicima Senata na podršci i razumevanju Italije u proteklim godinama, javila je danas KIM info služba. On je predstavnike Senata upoznao sa dosadašnjim procesom uništavanja hrišćanskih svetinja na prostorima Kosova i Metohije, a posebno je istakao veliku odgovornost pripadnika italijanske armije koji obezbeđuju dva veoma važna duhovna centra Srpske Pravoslavne Crkve - Pećku Patrijaršiju i Visoke Dečane. "Zaštita hrišćanskih svetinja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji nije samo zaštita kulturnih dobara već jedan od najvećih zaloga za buduću evropsku i multietničku budućnost južne srpske Pokrajine na kojoj hrišćanstvo vekovima postoji kao vidljivi simbol prisustva evropske civilizacije", dodao je o. Sava. Iguman manastira Visoki Dečani Episkop Teodosije će u toku sutrašnjeg dana na poziv pregovaračkog tima iz Beograda kao predstavnik SPC učestvovati na još jednoj sednici razgovora koje predstavnici kancelarije Ahtisarija u Beogradu odvojeno vode sa pregovaračkim timovima Beograda i Prištine, u cilju finalizacije predloga UNOSEK-a za dugoročnu zaštitu srpske duhovne i kulturne baštine na Kosovu i Metohiji.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017