Vesti

Miniranje pruge izazvalo strah kod Srba

U eksploziji koja je sinoć oko 17 i 30 časova oštetila železničku prugu u selu Mijalić kod Vučitrna nije bilo povređenih. Razorna eksplozija se dogodila samo nekoliko minuta pre nego što je tom deonicom trebao da prođe voz u kome se nalazilo nekoliko desetina putnika. Kompozicija je zaustavljena u Vučitrnu odakle su putnici nastavili autobusima. Istraga je u toku. ”Eksplozija je značajno oštetila prugu, šine su uništene u dužini od 3 do 5 metara. Nije bilo povređenih a pripadnici KFOR-a i forenzičke jedinice su odmah izašli na lice mesta. Danas su istražitelji tamo ponovo bili, da bi prikupili dodatne dokaze”, rekao je regionalni portparol UNMIK policije Lari Miler. Železnička pruga na relaciji Zvečan - Kosovo Polje, koja je sinoć minirana i oštećena, bila je veoma važna za prevoz Srba. Ona je bila od velikog značaja posle 1999. godine, jer je mnogim Srbima tada najsigurnije bilo da putuju vozom koji je obezbeđivao KFOR, zbog straha ?a svoju bezbednost. Sinoćnje oštećenje pruge dodatno je uznemirilo Srbe sa Kosova, a oni su to za Kim radio i potvrdili. Kosovski premijer Agim Čeku je rekao da njegova vlada ne stoji iza bilo kakvih oružanih incidenata i neformalnih grupa, pa ni onih pod maskama: "Počeli smo da gradimo državu u kojoj se poštuje vladavina zakona. Kosovo će uskoro dobiti svoje bezbednosne snage koje će obezbeđivati sigurnost svih građana". Kakva će bezbednosna situacija u Pokrajini biti dok se Čekuovo obećanje eventualno (ne)ispuni nije teško pretpostaviti. Policija kao i uvek kaže istraga je u toku.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017