Vesti

Ni danas nije postignut dogovor o isporuci struje

Predstavnici Ekonomskog tima za Kosovo i Metohiju i UNMIK-a ni danas nisu postigli dogovor o isporuci struje Kosovu, koji je predložila Vlada Srbije. Šef Ekonomskog tima, Nenad Popović je ipak danas najavio da će Koordinacioni centar već sledeće nedelje sa UNMIK-om postići dogovor o realizaciji humanitarne isporuke električne energije za srpsku zajednicu u Pokrajini. “Što se tiče pravnih pitanja približili smo se maksimumu i očekujem jedan konkretan dokument. UNMIK je vrlo blizu da prihvati tu ponudu, samo je važno da se reše ove administrativne, pravne i tehničke stvari. Na Kosovu ima 39.000 potrošača odnosno domaćinstava i treba dostaviti elektro energiju konkretnim domaćinstvima, među kojima su većina Srbi, ali korisnici će biti i Albanci koji žive u srpskim sredinama. To nije lak posao”. Prema Popovićevim rečima tehnički eksperti iz Ekonomskog tima, UNMIK-a i KEK-a rade na modalitetima, a prvi sastanak će biti održan već u ponedeljak pre podne. Popović očekuje da će već u utorak biti urađeni tehnički modaliteti za isporuku električne energije, a nakon toga će moći da se postigne dogovor Koordinacionog centra sa jedne i UNMIK-a i KEK-a sa druge strane. Planirano je da Srbija Kosovu isporuči 50 miliona kilovat časova struje za ugrožene srpske sredine u Pokrajini, što iznosi tri miliona evra mesečno. Dogovor će važiti samo za zimski period, tačnije od tri do pet meseci.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017