Vesti

Ni danas nije postignut dogovor o isporuci struje

Predstavnici Ekonomskog tima za Kosovo i Metohiju i UNMIK-a ni danas nisu postigli dogovor o isporuci struje Kosovu, koji je predložila Vlada Srbije. Šef Ekonomskog tima, Nenad Popović je ipak danas najavio da će Koordinacioni centar već sledeće nedelje sa UNMIK-om postići dogovor o realizaciji humanitarne isporuke električne energije za srpsku zajednicu u Pokrajini. “Što se tiče pravnih pitanja približili smo se maksimumu i očekujem jedan konkretan dokument. UNMIK je vrlo blizu da prihvati tu ponudu, samo je važno da se reše ove administrativne, pravne i tehničke stvari. Na Kosovu ima 39.000 potrošača odnosno domaćinstava i treba dostaviti elektro energiju konkretnim domaćinstvima, među kojima su većina Srbi, ali korisnici će biti i Albanci koji žive u srpskim sredinama. To nije lak posao”. Prema Popovićevim rečima tehnički eksperti iz Ekonomskog tima, UNMIK-a i KEK-a rade na modalitetima, a prvi sastanak će biti održan već u ponedeljak pre podne. Popović očekuje da će već u utorak biti urađeni tehnički modaliteti za isporuku električne energije, a nakon toga će moći da se postigne dogovor Koordinacionog centra sa jedne i UNMIK-a i KEK-a sa druge strane. Planirano je da Srbija Kosovu isporuči 50 miliona kilovat časova struje za ugrožene srpske sredine u Pokrajini, što iznosi tri miliona evra mesečno. Dogovor će važiti samo za zimski period, tačnije od tri do pet meseci.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018