Vesti

Gračanica: Venable i SNV - „Lobiranje rezultati rada“

U Domu Kulture u Gračanici sutra će biti održan skup u organizaciji Srpskog Nacionalnog Veća Kosova i Metohije sa temom dokle se stiglo sa lobiranjem u Americi za očuvanje Kosova u sastavu Srbije. Skupu, koji će početi u 10 časova prisustvovaće visoke delegacije iz Sjedinjenih Država, Izraela i Velike Britanije koji dobro poznaju prilike na Kosovu. “Jedan od članova delegacija koja će sutra biti prisutna u Gračanici radi u okviru agencije „Venable“ koju je Srpsko Nacinalno Veće angažovalo za rad na očuvanju Kosova u granicama Srbije”, potvrdila je KIM radiju potpredsednik SNV-a Kosova i Metohije Rada Trajković. Skup sa gotovo istom temom „Dokle se stiglo sa lobiranjem u Americi“ održan je juče u Beogradu što, kako je rekla Rada Trajković, govori da napore SNV-a podržava i Beograd. “Mi nismo tražili podršku od nikoga za angažovanje ove agencije. Mislim da bi bilo prirodno da imamo podršku zbog razloga angažovanja. Jučerašnje prisustvo Sande Rašković Ivić na skupu u Beogradu govori da ipak oni to podržavaju, ja se nadam“, rekla je ona. Rada Trajković kaže da će sa sutrašnjeg skupa javnost još jednom biti upozorena na drastično kršenje ljudskih prava manjinskih zajednica na Kosovu i Metohiji. Ona veruje da se stav Amerike prema politici na Kosovu svakim danom menja. „Ukoliko bi stanovništvo Amerike znalo za ovako drastično kršenje ljudskih prava Srba ja mislim da bi njihova reakcija bila preusmerena ka vršenju pritiska ka legalnim institucijama Amerike u smislu podrške Srbima na ovim prostorima“, naglasila je ona. Rada Trajković ističe da ima osećaj kako u zvaničnim krugovima Amerike Albanci više nisu simpatije i nisu njihovi štićenici. Po njenim rečima razlog tome je to što Albanci već osmu godinu kompromituju američko veliko poverenje. Potpredsednica SNV-a ističe da pojedine članice Kontakt grupe pokušavaju da svetu predstave lažnu sliku kosovskog problema ali ona očekuje promenu takve politike naročitio u Velikoj Britaniji nakon odlaska Tonija Blera sa premijerskog mesta. “Srbi i Albanci svakako neće biti pozvani da prave kompromise već će se dogovori vršiti unutar Kontakt grupe. Različiti strateški interesi diktiraju različitu politiku unutar Kontakt grupe, tu očekujemo da će se voditi borba za kompromis”, zaključila je ona u razgovoru za KIM radio. Agencija „Venable“ koju je angažovalo Srpsko Nacionalno Veće radi već više od godinu dana na lobiranju u Americi za podršku opstanka Srba na prostoru Kosova i Metohije i zaštiti legitimnih interesa države Srbije.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017