Vesti

Riker u N. Brdu govorio o četiri elementa iz Ahtisarijevog predloga

Šef UNMIK-a Joakim Riker posetio je danas opštinu Novo Brdo, gde je sa gradonačelnikom Opštine, Petrom Vasićem, razgovarao o tekućim problemima koji muče građane u ovom delu Pokrajine, a bilo je reči i o rešenju za budući status Kosova i Metohije. Riker je naglasio važnost rešenja o budućem statusu Kosova i Metohije i rekao da od Ahtisarija očekuje da svoj predlog rešenja iznese do kraja januara. Nakon toga sledi tranzicioni važan period Kosova, kada će Unmik svoje nadležnosti preneti na lokalne vlasti Kosova i međunarodnu civilnu misiju koju će voditi EU. Riker je na današnjem sastanku govorio o četiri glavna elementa koji će se naći u Ahtisarijevom paketu predloga budućeg rešenja, a to su: decentralizacija i stvaranje novih opština koje trebaju da obezbede maksimalan stepen samostalnosti u odlučivanju i gde će biti visok stepen samouprave. Drugi element je zaštita kulturnih i verskih spomenika, treći element su mehanizmi koji će obezbediti da manjine budu poštovane u donošenju odluka i četvrti element Ahtisarijevog predloga tiče se ekonomskih pitanja. Odgovarajući na pitanja koja se odnose na nedostatak električne energije, Riker kaže da rešenje vidi u potpisivanju kolektivnih ugovora između korisnika i KEK-a, a problem mobilne telefonije se po njemu može rešiti tako što bi i srpski mobilni operateri mogli da podnesu zahtev za licencu i učestvuju na tenderu koji je u toku. Gradonačelnik opštine Novo Brdo, Petar Vasić istakao je da ta opština predstavlja primer saradnje i multietničnosti i da je u njoj postignut visok stepen tolerancije i razumevanja što se vidi po sastavu zaposlenih, kao i da je ova opština primer koji treba slediti. On je rekao da je bezbenosna situacija u ovom delu Kosova i Metohije na zavidnom nivou i da svi shvataju da budućnost počiva na uzajamnoj toleranciji. Problemi koji muče srpsku zajednicu ovde, tiču se uglavnom ekonomske nerazvijenosti područja i velikog broja nezaposlenih, ali je prisutan problem nedostatka električne energije i odnedavno mobilne telefonije. Međutim, perspektiva ove opštine i njen ekonomski razvoj po gradonačelniku Vasiću zasnivaju se na turističkom potencijalu, čistoj i ekološki nezgđenoj sredini, u bogatstvu pašnjaka i stočarstvu, kao i u ulaganju u mala i srednja preduzeća. Vasić smatra da se problem nezaposlenosti na taj način može rešiti u budućnosti. Sastanku je prisustvovao i potpredsednik Vlade Kosova Ljutfi Haziri. On je, odgovarajući na pitanja novinara o povratku manjina na Kosovo, rekao da u budžetu Vlade Kosova za sledeću godinu postoje sredstva za povratak, a što se tiče dosadašnje realizacije istog, on nije zadovoljan i istakao je da su postojale brojne nesuglasice među radnim grupama koje su bile formirane za povratak.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018