Vesti

Riker u N. Brdu govorio o četiri elementa iz Ahtisarijevog predloga

Šef UNMIK-a Joakim Riker posetio je danas opštinu Novo Brdo, gde je sa gradonačelnikom Opštine, Petrom Vasićem, razgovarao o tekućim problemima koji muče građane u ovom delu Pokrajine, a bilo je reči i o rešenju za budući status Kosova i Metohije. Riker je naglasio važnost rešenja o budućem statusu Kosova i Metohije i rekao da od Ahtisarija očekuje da svoj predlog rešenja iznese do kraja januara. Nakon toga sledi tranzicioni važan period Kosova, kada će Unmik svoje nadležnosti preneti na lokalne vlasti Kosova i međunarodnu civilnu misiju koju će voditi EU. Riker je na današnjem sastanku govorio o četiri glavna elementa koji će se naći u Ahtisarijevom paketu predloga budućeg rešenja, a to su: decentralizacija i stvaranje novih opština koje trebaju da obezbede maksimalan stepen samostalnosti u odlučivanju i gde će biti visok stepen samouprave. Drugi element je zaštita kulturnih i verskih spomenika, treći element su mehanizmi koji će obezbediti da manjine budu poštovane u donošenju odluka i četvrti element Ahtisarijevog predloga tiče se ekonomskih pitanja. Odgovarajući na pitanja koja se odnose na nedostatak električne energije, Riker kaže da rešenje vidi u potpisivanju kolektivnih ugovora između korisnika i KEK-a, a problem mobilne telefonije se po njemu može rešiti tako što bi i srpski mobilni operateri mogli da podnesu zahtev za licencu i učestvuju na tenderu koji je u toku. Gradonačelnik opštine Novo Brdo, Petar Vasić istakao je da ta opština predstavlja primer saradnje i multietničnosti i da je u njoj postignut visok stepen tolerancije i razumevanja što se vidi po sastavu zaposlenih, kao i da je ova opština primer koji treba slediti. On je rekao da je bezbenosna situacija u ovom delu Kosova i Metohije na zavidnom nivou i da svi shvataju da budućnost počiva na uzajamnoj toleranciji. Problemi koji muče srpsku zajednicu ovde, tiču se uglavnom ekonomske nerazvijenosti područja i velikog broja nezaposlenih, ali je prisutan problem nedostatka električne energije i odnedavno mobilne telefonije. Međutim, perspektiva ove opštine i njen ekonomski razvoj po gradonačelniku Vasiću zasnivaju se na turističkom potencijalu, čistoj i ekološki nezgđenoj sredini, u bogatstvu pašnjaka i stočarstvu, kao i u ulaganju u mala i srednja preduzeća. Vasić smatra da se problem nezaposlenosti na taj način može rešiti u budućnosti. Sastanku je prisustvovao i potpredsednik Vlade Kosova Ljutfi Haziri. On je, odgovarajući na pitanja novinara o povratku manjina na Kosovo, rekao da u budžetu Vlade Kosova za sledeću godinu postoje sredstva za povratak, a što se tiče dosadašnje realizacije istog, on nije zadovoljan i istakao je da su postojale brojne nesuglasice među radnim grupama koje su bile formirane za povratak.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017