Vesti

Predstavnici Srba razgovarali u Prištini sa Leneom i Di Karlo

Predstavninici Srpske liste za Kosovo i Metohiju, Samosatalno liberalne stranke i novoformirane Srpske Kosovosko-metohijske stranke sastali su se danas u Prištini sa pomoćnikom američkog državnog sekretara Rozmari Di Karlo i izaslanikom EU za status Kosova Štefanom Leneom. Posle jednočasovanog sastanka, predsednik Srpske liste Oliver Ivanović je kazao da je međunarodnim zvaničnicima preneta zabrinutost Srba oko mogućih incidenata na Kosovu. “ To što se incidenti ne događaju, ne znači da ih neće biti. Smatramo da KFOR i UNMIK moraju jasno da kažu kakva im je uloga u ovom trenutku na Kosovu i kakve garancije pružaju. Izuzetno smo zainteresovani da se kroz paket, onaj koji još nije definisan, reguliše da se postojeća prava Srba ne bi smela dirati, da Srbi predstavljaju značajnu zajednicu i drugu polovinu rešenja za budući status Kosova i Metohije”. Na sastanku je istaknuto da pored fizičke i pravne sigurnosti za Srbe u Pokrajini, Evropska Unija mora da obezbedi i ekonomsku sigurnost. Politički predstavnici kosovsko-metohijskih Srba su u razgovoru sa Rozmari Di Karlo i Štefanom Leneom istakli važnost parlamentarinih izbora u Srbiji, zakazanih za 21 januar. “ Smatramo da će izbori u Srbiji 21 januara doneti demokratsku vladu što će biti od velike važnosti za poverenje ovdašnjih Srba, a da istovremeno dobijemo i njihovu podršku. Mi smo svesni da je učešce u institucijama jedino rešenje, na tom pitanju će se raditi i mislim da ćemo posle izbora imati malo jasniju poziciju”, kazao je Ivanović. Goran Bogdanović smatra da je iluzorno u ovom trenutku učestvovati u privremenim institucijama Kosova, posebno u trenutku kada su u Srbiji raspisani parlamentarni izbori, kada se očekuje rešenje za status Kosova Metohije i kada se očekuju izbori u Pokrajini. “Posle rešavanja konačnog statusa dolazi do izbora na Kosovu. Ako mi za dve godine nismo učestvovali u svemu tome, iluzorno je očekivati da učestvujemo u zadnjih par meseci”, kaže Bogdanović. Prema rečima Olivera Ivanovića, Di Karlo i Lene su obećali da su njihove istrukcije KFOR-u i UNMIK-u i budućoj misiji vrlo jasne. “ Implementacija onoga što Ahtisari donese neće biti samo na privremenim institucijama, nego će biti i na budućoj misiji koja će imati izvršna ovlašćenja. Neće se tolerisati ako neko ne bude poštovao i sprovodio ono što je dogovoreno”, kazao je Ivanović.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018