Vesti

Predstavnici Srba razgovarali u Prištini sa Leneom i Di Karlo

Predstavninici Srpske liste za Kosovo i Metohiju, Samosatalno liberalne stranke i novoformirane Srpske Kosovosko-metohijske stranke sastali su se danas u Prištini sa pomoćnikom američkog državnog sekretara Rozmari Di Karlo i izaslanikom EU za status Kosova Štefanom Leneom. Posle jednočasovanog sastanka, predsednik Srpske liste Oliver Ivanović je kazao da je međunarodnim zvaničnicima preneta zabrinutost Srba oko mogućih incidenata na Kosovu. “ To što se incidenti ne događaju, ne znači da ih neće biti. Smatramo da KFOR i UNMIK moraju jasno da kažu kakva im je uloga u ovom trenutku na Kosovu i kakve garancije pružaju. Izuzetno smo zainteresovani da se kroz paket, onaj koji još nije definisan, reguliše da se postojeća prava Srba ne bi smela dirati, da Srbi predstavljaju značajnu zajednicu i drugu polovinu rešenja za budući status Kosova i Metohije”. Na sastanku je istaknuto da pored fizičke i pravne sigurnosti za Srbe u Pokrajini, Evropska Unija mora da obezbedi i ekonomsku sigurnost. Politički predstavnici kosovsko-metohijskih Srba su u razgovoru sa Rozmari Di Karlo i Štefanom Leneom istakli važnost parlamentarinih izbora u Srbiji, zakazanih za 21 januar. “ Smatramo da će izbori u Srbiji 21 januara doneti demokratsku vladu što će biti od velike važnosti za poverenje ovdašnjih Srba, a da istovremeno dobijemo i njihovu podršku. Mi smo svesni da je učešce u institucijama jedino rešenje, na tom pitanju će se raditi i mislim da ćemo posle izbora imati malo jasniju poziciju”, kazao je Ivanović. Goran Bogdanović smatra da je iluzorno u ovom trenutku učestvovati u privremenim institucijama Kosova, posebno u trenutku kada su u Srbiji raspisani parlamentarni izbori, kada se očekuje rešenje za status Kosova Metohije i kada se očekuju izbori u Pokrajini. “Posle rešavanja konačnog statusa dolazi do izbora na Kosovu. Ako mi za dve godine nismo učestvovali u svemu tome, iluzorno je očekivati da učestvujemo u zadnjih par meseci”, kaže Bogdanović. Prema rečima Olivera Ivanovića, Di Karlo i Lene su obećali da su njihove istrukcije KFOR-u i UNMIK-u i budućoj misiji vrlo jasne. “ Implementacija onoga što Ahtisari donese neće biti samo na privremenim institucijama, nego će biti i na budućoj misiji koja će imati izvršna ovlašćenja. Neće se tolerisati ako neko ne bude poštovao i sprovodio ono što je dogovoreno”, kazao je Ivanović.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017