Vesti

K. Mitrovica: Otvorena kancelarija UN kosovskog tima za povratak

U južnom delu Kosovske Mitrovice danas je otvorena kancelarija UN kosovskog tima za povratak, koja će aktivno podržavati drugu fazu održivog povratka raseljenih Roma iz ovog dela Mitrovice. Izbeglice, uglavnom Romi žive već 7 godina u raseljeništvu po kampovima na Kosovu, Srbiji i Crnoj Gori. Druga faza povratka odnosiće se na porodice koje su pristale da se vrate, a do sada nije bilo novca za njihov smeštaj. “Skoro je određeno da su se do sada vratile 102 porodice, a projekat povratka će se nastaviti i u dodatnim fazama za one koji žele da se vrate. To znači da će se nastaviti i izgradnja. Koliko će kuća ili zgrada biti izgrađeno zavisi od broja onih koji žele da se vrate, ” kazao je Mauring. Savetnik premijera za socijalna pitanja i civilno društvo Jahja Luka je kazao da je povratak ovih porodica od velikog značaja za kosovsku Vladu. “Mi smo veoma zainteresovani da se ljudi vrate na svoja ognjišta, to je prioritet Vlade Kosova i svima koji to žele mi ćemo omogućiti povratak i zagarantovaćmo im sva prava, ” kazao je Luka. On je izrazio uverenje da će se u Romskoj mahali uskoro vratiti još oko 150 porodica. Prva faza projekta povratka Roma kojom je rukovodio UNMIK podržana je i od strane Opštine Mitrovica. Drugom fazom projekta rukovodiće UNDP.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018