Vesti

Primopredaja posmrtnih ostataka na Merdaru

Na administrativnom prelazu Merdare danas je izvršena primopredaja posmrtnih ostataka sedmoro Srba i jednog Roma koji su kidnapovani 1998. I 1999. godine. Porodice kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji preuzele su na Merdaru osam kovčega sa telima koja su pronađena na različitim lokacijama širom Pokrajine. Prema podacima Vladine komisije za nestale, među stradalima je sedmoro koji su ubijeni po dolasku Kfora juna 1999. godine, a jedna osoba je ubijena godinu dana ranije. Ekspert te komisije Gvozden Gagić kaže da je do sada ekshumirano 228 tela nealbanaca, a traga se za još oko 680 osoba različitih nacionalnosti. Ceo proces se odvija identifikacijom tela, DNK metodom, a uslov za to je da porodice daju krv za DNK analizu. Još uvek ima jedan broj porodica koja odbija da da krv, a imamo preko 700 tela na Kosovu i Metohiji u mrtvačnici, koja čekaju na identifikaciju više od godinu dana. Još uvek pronalazimo porodice koje nisu podnele prijavu i čiji se članovi ne nalaze na listama. Na istom mestu, predstavnici Komisije za nestale predali su UNMIK-u predmete koji su pronađeni zajedno sa posmrtnim ostacima Albanaca u Batajnici. Gagić kaže da će ostatak predmeta predati u decembru. Posmrtni ostaci osam identifikovanih osoba biće sahranjeni na različitim lokacijama u centralnoj Srbiji po želji porodica, u zavisnosti gde one sada žive.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018