Vesti

KSO predstavila svoj dosadašnji rad na obnovi verskih objekata na KiM

Komisija za sprovođenje obnove za pravoslavne objekte na Kosovu i Metohiji, koja radi pod okriljem Saveta Evrope i uz punu podršku UNMIK-a, na konferenciji za novinare održanoj u Prištini, predstavila je danas izveštaj svog dosadašnjeg rada. Komisija za sprovođenje obnove počela je sa radom 2004. godine i u svom radu je nailazila na mnoge probleme, ali zahvaljujući punoj podršci SE I UNMIK-a uspela je da ostvari značajan pomak u obnovi porušenih svetinja na Kosovu i Metohiji, kazala je predsednik Komisije za sprovođenje obnove Ema Karlmajkl. Ona je najavila da će u 2007. godini spoljašnja restauracija biti završena na još sedam verskih objekata, a to su: Crkva Bogorodice Ljeviške, saborna Crkva Sv. Đorđa, Crkva Sv. Đorđa (Runović) u Prizrenu, Crkva Sv. Nikole u Prištini, Crkva Sv. Ilije u Vučitrnu, Manastir Devič u Srbici, Crkva Vavedenja Bogorodice u Belom Polju, kao i ogradni zid Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Đakovici. Karlmajkl je kazala da se kod radova na freskama ne može govoriti o rokovima, jer su u pitanju freske od velike istorijske važnosti, naročito kada je u pitanju hram Bogorodice Ljeviške. ”Kada su u pitanju freske, rad na njima je učvršćivanje i konsolidacija, to je veoma težak proces i specijalizovan rad, to je nešto što se ne može uraditi brzopleto, pogotovo sada kada je u pitanju Ljeviška, koja je na listi UNESK-a, a jasno je da su neke od crkava od veće istorijske vrednosti i zahtevaju veoma osetljiv pristup pa ne mogu biti obnovljene brzinom kojom se inače sprovodi moderan proces obnove, ”kazala je Karlmajkl. Predstavljanju dosadašnjeg rada Komisije za obnovu nisu prisustvovali predstavnici Srpske Pravoslavne Crkve iako su njeni članovi, kao ni predstavnici Zavoda za zaštitu kulturnih spomenika Srbije.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017