Vesti

K. Mitrovica: Skup - “Crna Gora za Kosovo u Srbiji”

“Crna Gora za Kosovo u Srbiji” poruka je današnjeg skupa održanog u Kosovskoj Mitrovici, kome su prisustvovali predstavnici crnogorske opozicije, ministar za družavnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije Zoran Lončar i članovi SNV-a. Predstavnici crnogorskih opozicionih partija upozorili su da bi davanje nezavisnosti Kosovu moglo imati nesagledive posledice po čitav Blakana a posebno po Crnu Goru. Predsednik SNP Andrija Mandić izrazio je žaljenje zbog posete Agima Čekua Podgorici i dodao da više od polovine Crnogoraca nije za politiku koja se promovisala pre desetak dana. “Moramo da znamo da braneći Kosovo, braneći teritorijalni integritet Srbije branimo i dosadašnje norme ponašanja i branimo međunarodno pravo, ali želimo da odbranimo nase živote na Kosovu i želimo da ga sačuvamo u Srbiji. Mi crnogorski Srbi se saosećamo sa vama i spremni smo da pomognemo onoliko koliko možemo”. Lider Narodne stranke Predrag Popović izvinio se Srbiji zbog nedavnog prijema koji je kosovskom premijeru priredio bivši crnogorski premijer Milo Đukanović, rekavši da su oni koji danas zvanično predstavljaju Crnu Goru "obrukali tim činom državu i sve nas". "Danas Srbija brani Kosovo i Metohiju, to mora da radi i Crna Gora što znači da Kosovo i Metohija mora biti briga i Crne Gore", poručio je Popović naglašavajući da Srbiju ne doživljava kao inostranstvo kao ni ogromna većina u Crnoj Gori. Ministar za lokalnu samoupravu Srbije Zoran Lončar kaže da će vlada Vojislava Koštunice uspeti da obezbedi da Kosovo i Metohija budu sastavni deo Srbije na isti način kao što je zapisano u Ustavu. “Kosovo i Metohija mogu samo biti oteti silom i najgrubljim gaženjem prava koje važi za sve države sveta rekao je on. Dok god je ove vlade Republike Srbije i premijera Vojislava Koštunice, mi ćemo se svim demokratskim sredstvima boriti da principi koji važe za ostale važe i za Srbiju. Kosovo i Metohija za sve nas je duša Srbije i obećavam da našu i vašu dušu nećemo prodati već da ćemo doslednom i principijelnom borbom, zalaganjem za poštovanje svih medjunarodni priznatih i demokratskih principa odbraniti Kosovo", naglasio je Lončar. Skup je održan na inicijativu crnogorskih opozicionih stranaka, a pored više stotina građana prisutni su bili i svi opštiniski koordinatori sa Kosova i Metohije.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017