Vesti

Ž. Joksimović predsednik “obnovljenog” Društva novinara KiM

U Gračanici je danas održana izborna skupština Društva novinara Kosova i Metohije. Ovo udruženje radilo je u Prištini i pre 1999 godine, a danas je zvanično obnovilo svoj rad. Na skupštini udruženja ukazano je na brojne nerešene probleme, sa kojima se novinari manjinskih zajednica svakodnevno suočavaju, pre svega problem slobode kretanja i čestih nasrtaja na novinarsku profesiju. Izbornoj Skupštini kojoj je prisustvovao i predsednik Udruženja novinara Srbije Nino Brajović najpre je usvojen statut. Imenovan je potom upravni i nadzorni odbor po regionalnoj zastupljenosti, a za predsednika je jednoglasno izabran dugogodišnji novinar sa Kosova i Metohije Žarko Joksimović. „Činjenica da se mnogi novinari sa Kosova još ne kreću slobodno kao i da mnoge kolege za ovih sedam godina nemaju upisan ni jedan dan radnog staža, su prioritetne obaveze kojima će se društvo novinara Kosova i Metohije ozbiljno pozabaviti u narednom periodu. Podsticanje i poboljšanje saradnje sa albanskim kolegama je takođe bitna stvar koju moramo da postignemo“, rekao je Joksimović. „Potreba da se obnovi rad Društva novinara Kosova i Metohije, koje je u Prištini kod UNMIK-a registrovano još 2002. godine, je bila neophodna jer Udruženje novinara Srbije želi da njegovo članstvo na Kosovu i Metohiji bude dobar partner svim institucijama u pokrajini“, kazao je predsednik Udruženja novinara Srbije Nino Brajović. Brajović podseća da novinari na Kosovu nemaju pravo na kosovski dodatak iako rade u društvu koje je prošlo velike traume. Sedište udruženja novinara Kosova i Metohije biće u Gračanici. Osnivačkoj tj, izbornoj skupštini Društva novinara Kosova i Metohije prisustvovali su predstavnici medija sa šireg područja pokrajine, predstavnici američke i britanske kancelarije, predstavnici OEBS-a, kao i načelnik Kosovskog okruga Srđan Vasić.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017