Vesti

Srbi i Romi vratili se u Klinavac

Sedamnaest srpskih i pet romskih porodica vratilo se danas u Klinavac kraj Kline. Neke porodice, vratile su se sa svim svojim članovima što je u dosadašnjoj praksi bio vrlo redak slučaj. Muharem Boja predstavnik albanske zajednice u Klinavcu kaže da je bezbednosna situacija dobra i da u selo mogu da se vraćaju i mladi ljudi. On ističe da su radovi na infrastrukturi gotovo završeni, ali da postoje još neki manji problemi kao što je nepostojanje prodavnice i škole u selu. Iako izgradnja kuća nije u potpunosti završena, povratnici su ipak zadovoljni što su posle skoro osam godina ponovo svoji na svome i ističu da je bezbedonosna situacija u selu zadovoljavajuća. Koordinator UNDP-a koji je rukovodio projektom, Majkl Dikson, obećao je izgradnju Centra za otkup mleka koji će sarađivati sa Pećkom mlekarom, a povratnici su dobili i po 2000 evra za kupovinu neophodnih mašina i alata, kao i dva traktora kojim će se služiti sve zajednice u selu. Kompletan projekat realizovao je UNDP u saradnji sa ministarstvom za povratak iz Prištine, a povratnicima su kuće sagrađene u okviru projekta “Održiva partnerstva za podršku povratka manjina na Kosovu” (SPARK).Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017