Vesti

EU nada za bolju budućnost kosovskih Srba

Preuzimanje međunarodne misije od strane EU na Kosovu i Metohiji donosi nadu za bolju budućnost kosovskih Srba, smatraju politički predstavnici kosovskih Srba. Potpredsednik Srpskog Nacionalnog veća Kosova i Metohije Rada Trajković smatra da nakon što Evropska Unija preuzme misiju od UNMIK-a u Pokrajini, može doći do potpisivanja nove rezolucije. Ona ipak očekuje boljitak, pre svega, za srpsku zajednicu. “Od njih očekujem veću odgovornost jer sve zemlje u Evropi treba da pomognu u sređivanju stanja na Balkanu i da ne zatvraraju vrata Srbima. Očekujem da će EU insistirati na evropskim standardima i na postovanju ljudskih prava”, kaže Trajkovićeva. U Prištini već postoji tim Evropske Unije koji priprema preuzimanje nadležnosti od UNMIK-a, tako da ta odluka uopšte ne iznenađuje jer se o tome odavno priča, kaže Ranđel Nojkić, predsednik pokrajinskog odbora SPO i član Srpske liste za Kosovo i Metohiju. “To ima svoje i dobre i loše strane. Smatram da postoje zemlje EU koje će vrlo dobro razumeti problem Kosova i Metohije i na osnovu toga donositi adekvatne odluke. S druge strane, postoje zemlje EU koje imaju problem sa građanima sa Kosova koji žive u njihovim zemljama, otarasile bi ih se što pre, a to su građani albanske nacionalnosti pa će sa te strane insistirati da ih što pre vrate u Pokrajinu”. Član beogradskog pregovaračkog tima za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović smatra da će Evropska Unija učiniti mnogo više da poboljša položaj kosovskih Srba u Pokrajini nego što je to svih ovih godina činio UNMIK. “Očekujemo da će EU učiniti sve da se poboljša položaj Srba na Kosovu i da napokon obezbedi slobodu kretanja i povratak. EU, takođe, igra značajnu ulogu u procesu statusa i nadam se da će insistirati da se do rešenja dođe putem kompromisa”. Inače, kako je najvljeno iz Brisela Evropska unija obavlja posledne pripreme vezane za preuzimanje buduće misije na Kosovu i Metohiji koja je predviđena za prvu polovinu naredne godine.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017