Vesti

Policija uhapsila osumnjičene za napad na M. Šopića iz Letnice

Pripadnici Kosovske policijske službe pronašli su pušku iz koje je pucano na Milorada Šopića iz Letnice u Kosovskom Pomoravlju i uhapsili tri osobe za koje su sumnjali da imaju veze sa ovim događajem. Portparol Kosovske policije Veton Eljšani izjavio je za KIM radio da je policija privela tri osobe osumnjičene za ovaj napad. “Oko 16 časova je od tužioca je stigla naredba da se dve osobe oslobede, a jedna zadrži u pritvoru zbog pokušaja ubistva i posedovanje oružja bez dozvole”. Eljšani kaže da je puška pronađena u kući osumnjičenog ali ne navodi da li je on iz Letnice. U Letnici u Kosovskom pomoravlju nepoznate osobe jutros su iz vatrenog oružja ranile Milorada Šopića (53) dok je spremao hranu za stoku. Šopić je sa povredama glave prebačen u ambulantu u Vrbovcu odakle je u svesnom stanju transportovan u vranjsku bolnicu. Šopić je KIM radiju izjavio da je čuo tri pucnja iz lovačke puške od kojih ga je pogodio jedan dok je u svom dvorištu pripremao hranu za stoku. On kaže da u Letnici živi dosta pridošlica Albanaca iz Makedonije ali da u njegov restoran navraćaju samo Hrvati i Srbi. Ipak on nije mogao da kaže da li sumnja ko su napadači jer nikada ni sakim nije imao problema. Milorad Šopić je raseljeno lice iz Vitine gde mu je zapaljena porodična kuća, a u Letnicu je došao kod svog tasta Hrvata iz ovog sela Froka Dokića. Dokić kaže da Hrvati koji su uglavnom iseljeni u proteklom periodu trpe ogroman pritisak i da je on nekoliko puta isprebijan do sada. “ Za protekle tri godina nekoliko puta su me napadali, slomili su mi vilicu, psovali me, a sada se dogodilo ovo. Mi ne smeno da izađemo u svoje selo. Dokić kaže da Hrvati ranije nisu imali nikakvih problema ni sa Albancima ni sa Srbima, ali da je sada život je težak. “Zovu me iz Zagreba da napustim Kosovo, a ja neću da napuštam makar me zaklali”, kazao je Dokić. Napad na Šopića je izazvao uznemirenje građana koji žive u ovom kraju, kaže potpredsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nenad Kojić. “Sam ovaj napad na Šopića znači da je bezbednosna situacija loša i da su svi nealbanci koji žive na ovim prostorima i dalje ugroženi. Iako se priča da se bezbednost poboljšava, ovo dokazuje da to nije istina. Ja se nadam da će se Šopić brzo oporaviti”, kazao je Kojić. Selo Letnica je postalo većinski albansko, tu sada živi oko 50 Hrvata i samo jedna tročlana srpska porodica. Napad na Šopića nije jedina nevolja koja je zadesila građane ovog kraja, od danas su u Kosovskom pomoravlju isključeni predajnici mobilne telefonije Telekoma Srbije.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017