Vesti

U Gračanici održana debata o decentralizaciji

Ministarstvo za lokalnu upravu i samoupravu privremene Vlade Kosova organizovalo je danas u Gračanici javnu debatu o decentralizaciji. Ministar Ljutfi Haziri, koji je ujedno i šef Prištinskog pregovaračkog tima i Veton Suroji razgovarali su sa političkim predstavnicima lokalnih Srba i nevladinih organizacija. Iako je cilj ove debate bilo upoznavanje predstavnika srpskih političkih partija i civilnog društva sa institucionalnim stavovima albanske strane, Haziri i Suroi su i u Gračanici govorili o Kosovu kao nezavisnoj državi čiji takav status samo treba da se formalno potvrdi u najskorijoj budućnosti. “Pokušavamo da manjinske zajednice obavestimo o tome da su oni partneri u implementaciji novih opština i šta dobijaju jer su to opštine u nezavisnom Kosovu”, rekao je Haziri. Veton Suroji je izneo plan za reorganizaciju kosovskog društva vezanu za budućnost Kosova i govorio o decentralizaciji. “Ceo Balkan će biti u EU kroz nekoliko godina i sve ovo je samo konceptualna priprema za sve to, ” rekao je Suroi. On je dodao da su Srbi trebali biti predstavljeni u prištinskom pregovaračkom timu, jer kako je kazao, beogradski pregovarački tim je zastupao sve drugo samo ne interese kosovskih Srba.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017