Vesti

EU: I Telekom i Telenor isključujemo u sredinama gde nema Srba

Kancelarija EU u Prištini danas je potvrdila da je juče isključen predajnik mobilne telefonije Telekoma Srbije pod obrazloženjem da su i Telenor i Telekom nelegalni operateri na Kosovu i da će to biti učinjeno u svim sredinama gde „nema“ manjinskih zajednica. Portparol kancelarije EU Metild Heneke u Prištini na pres konferenciji nije mogla da potvrdi da li je za isključenje četiri antene Telekoma Srbije juče postojao sudski nalog ili sudska odluka. Ona je kratko rekla da je to učinjeno u skladu sa odlukom da se isključi nelegalna mobilna telefonija u sredinama gde nema manjina. „UNMIK potpuno podržava Regulatornu agenciju za Telekomunikacije u njenim akcijama na sprovođenju zakona. Mi podržavamo Regulatornu agenciju da zapleni svu nelegalnu opremu na Kosovu koja je smeštena u oblastima gde ne žive manjine. Znači u oblastima gde ne žive manjine, dakle tamo gde živi albansko stanovništvo“, rekla je Heneke. Na pitanje novinara da li to znači da u Prištini i Kosovu Polju nema Srba i da se time šalje poruka potencijalnim povratnicima da im tu nije mesto Heneke je rekla da su i srpski Telekom i Telenor ilegalni operateri na Kosovu i da povratak ne treba mešati sa ovim problemom. Ona je naglasila da je UNMIK zatražio da se u srpskim sredinama ne isključuju ove mreže Srbije zbog, kako je rečeno situacije i položaja srpskog stanovništva a da to nikako ne znači da UNMIK ne poštuje zakone i vladavinu prava. Ovakav tranzicioni period važiće dok Kosovo ne bude imalo druge licencirane operatere, rekla je predstavnica EU. Podsetimo Regulatorna uprava Kosova za telekomunikacije demontirala je juče bez ikakvih najava i upozorenja četiri antene preduzeća Telekom Srbija u naselju Veternik u Prištini.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017