Vesti

Izbori u Srbiji izvesni - status Kosova pod znakom pitanja

„Usvajanjem Ustava kao garant i obećanje dobili smo održavanje izbora“, izjavila je Rada Trajković potpredsednik SNV-a Kosova i Metohije. Ona se nada ostavarenju najava da se o budućem statusu Kosova raspravlja i sledeće godine. „Biće tako iako sledeća godina ide i sa nekim opterećenjima jer marta meseca Ramuš Haradinaj odlazi u Hag“, kazala je ona. Trajković smatra da svi u Srbiji treba da učine maksimum napora kako bi sačuvali Kosovo u svom sastavu. Ona napominje da je diplopmatija u Srbiji učinila mnogo da se u međunarodnoj zajednici problem Kosova ne posmatra više jednostrano već se mnogo razmišlja o posledicama i stabilnosti u regionu. Nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kaže da bi izbori u Srbiji morali biti održani do kraja ove godine jer bi Srbija u suprotnom izgubila svoj legitimitet. Ivanović kaže da su svi objektivni posmatrači znali da se zbog smrti Ibrahima Rugove i vanrednih izbora u Srbiji pregovori o statusu Kosova moraju prekinuti. „Očuvanje Kosova u sastavu Srbije zavisi od funkcije i kredibiliteta buduće Vlade u Srbiji. Zakonski argumenti su na našoj strani, volja naroda izražena u Ustavu a i u Konatakt grupi je sve više onih koji su protiv nezavisnosti“, kazao je Ivanović. Predsednik pokrajinskog odbora SPS-a i narodni poslanik Zvonko Stević ne očekuje skoro održavanje parlamentarnih i predsedničkih izbora u Srbiji jer smatra da to ide po diktatu Havijera Solane, Martija Ahtisarija i Amerike. Stević objašnjava da nisu ispunjeni tehnički uslovi za održavanje izbora i zato se zalaže za odlaganje. Stević je KIM radiju rekao da se demokratskoj vlasti u Srbiji žuri sa izborima jer se plaše ishoda rešenja statusa Kosova. Tako bi po njegovom mišljenju međunarodna zajednica iskoristila vakum prostor od izbora do konstituisanja organa vlasti u Srbiji i proglasila Kosovo nezavisnim.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017