Vesti

A. Dronov: Rusija ostaje vezana za sve probleme Kosova i Metohije

Ruski državni praznik Narodno jedinistvo obeležen je danas na prištinskom vojnom aerodromu polaganjem venaca na spomenik ruskim vojnicima koji su na Kosovu i Metohiji postradali u periodu od 1999 do 2003 godine. Na Kosovu i Metohiji je u tom periodu život izgubilo 12 ruskih vojnika u sastavu KFOR-a. Šef misije Ruske federacije na Kosovu i Metohiji Andrej Dronov kaže da Rusija i dalje ostaje vezana za sve probleme na Kosovu i Metohiji i pored toga što je za mir u Pokrajini platila veliku cenu. “Rusija ostaje učesnik međunarodnog procesa pri donošenju najvažnijih rešenja i mi smatramo da to rešenje mora da bude pravedno i zakonito”. Počast palim ruskim vojnicima odao je i potpresednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nenad Popović. On je istakao da svi građani Kosova i Metohije izražavaju dužno poštovanje prema palim ruskim vojnicima. “Na ovaj način želimo da pokažemo solidarnost sa ruskim narodom kao što i oni pokazuju sa nama. Zahvalni smo, večno ćemo se sećati svih palih boraca. Najvažniji je principijalan stav Ruske federacije koja se zalaže za poštovanje Rezolucije 1244, za teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije i poštovanje međunarodnog prava. Popović je napomenuo i da je stigao negativan odgovor albanske strane na predlog Srbije da Kosovu isporuči 50 megavati struje, ali se još uvek čeka na odgovor UNMIK-a. „ Odgovor albanske strane je bio izuzetno politički. Oni se opet protive isporučenju električne energije i ti argumenti su isključivo politički, ali je nama mnogo važniji odgovor UNIK-a koji treba da dobijemo uskoro. Ja se nadam da će neko rešenje biti doneto već sledeće nedelje”. Prema njegovim rečima skandalozno je odbijati humanitarnu pomoć u ovim teškim trenucima za srpsku zajednicu samo zato što dolazi od Srbije. Popović očekuje pozitivan odgovor UNMIK-a uprkos odbijanju albanske strane.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017