Vesti

Dejvid Blant pozvao Srbe da se vrate u Babljak kod Uroševca

Šef Britanske kancelarije u Prištini Dejvid Blant posetio je danas povratničko selo Babljak u opštini Uroševac. Blant je obišao multietničku školu, a razgovarao je i sa srpskim povratnicima koji su se u to selo vratili 15. marta 2003 godine. U Babljaku je za povratnike napravljeno 46 kuća, međutim, tamo trenutno živi samo petanestak Srba, koji kao osnovni problem za povratak ostalih navode zaposlenje. Dejvid Blant je sa njima razgovarao o daljem procesu povratka i o mogućnosti da njihova deca pohađaju školu koju je britanska vlada napravila prošle godine. Blant je obećao da će sa svojim timom i UNDP-om razmotriti pitanje povratka. “Rekao sam veoma jasno da ne mogu da obezbedim neke brze odgovore, da ne mogu brzo da stvorim neke dodatne fondove, ali mi podržavamo proces povratka veoma snazno i to je razlog zbog kojeg smo danas ovde. Zato ćemo raditi da učinimo mogućim da ljude vratimo u mesta odakle su i u njihove domove, tako da mogu da žive svoj život tamo gde žele “. Potpredsednik sela i jedan od koordinatora za povratak Rajko Denić kaže da proces povratka teče veoma sporo jer postoje brojni problemi. On kao dva osnovna problema vidi to što zaposlenje i što bi povrtnici, ako bi se vratili, dobili samo kuće i ništa više. “Povratak je za nas najteže pitanje, a imamo kuće za sve. Ne možemo zemlju da obrađujemo i trebaju nam mašine za to. Nas 15 je povratnika u Babljaku, naša je želja bila da se vratimo i bićemo tu dok god možemo jer smo na svome. ” Iako je izgrađena osnovna škola u Babljaku za koju su predviđali da će biti multietnička nju ne pohađaju deca srpske nacionalnost. U selo se vratila i učiteljica Veselinka Stefanović koja kaže da trenutno radi samo sa jednim detetom i to u kući. “Škola je sada opremljena, ali u njoj nema dece i ja pozivam i roditelje i njihovu decu da se vrate, ali najpre pozivam sve funkcionere da stvore uslove za taj povratak”. Srpski povratnici kažu da nemaju problema sa komišijama Albancima, pričaju da su ih prihvatili dobro, ali se žale na opštinske funkcionere u Uroševcu i državu Srbiju što ih ne obilaze i ne daju nikakvu pomoć.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017