Vesti

O. Ivanovć: Isključenja struje kao posledice mogu imati iseljavanje Srba sa Kosova

Predstavnici Srpske liste za Kosovo i Metohiju razgovorali su danas o problemu električne energije i bezbednosti sa šefom UNMIK-a Joakimom Rikerom. U trenutku kada se odlučuje o statusu Kosova i tome kako će se Srbi ponašati, da li će ostati ili otić problem sa strujom mož biti ključn da se neki odluče da napuste Pokrajinu, kaže nosilac Srpske Liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović. „Upozorili smo Rikera na to. Smatramo da zaoštravanje režima snabdevanja strujom u ovom trenutku nije dobro rešenje. Srbi imaju ozbiljan strah, sedam godina žive nebezbedno i šta ih to ubeđuje da će biti bezbedno ukoliko Kosovo dobije status koji mi ne želimo... To je dodatni element za zaplašivanje preostalih Srba“. Ivanović smatra da se vrši veliki politički pritisak na Rikera po pitanju načina i režima snabdevanja električnom energijom. Međutim, on kaže ne postoji rok za odgovor UNMIK-a o predlogu Vlade Srbije za pomoć Kosovu u isporučivanju struje od 50 megavati. „Mislim da će ta ponuda stajati i dalje, ja nisam u prilici da to potvrdim u ime Koordinacionog centra, ali ćemo nastojati da komunikacijom s Koordinacionim centrom tražimo da se nastave razgovori. Najgore što se može dogoditi jeste da se razgovori prekinu. Komentarišući usvajanje Ustava Srbije i najveću izlaznost kosovskih Srba, Ivanović kaže da je njihov interes bio veliki da izađu na referendum jer taj državni dokument po kome je Kosovo i Metohija u sastavu Srbije vide kao slamku spasa. „Svesni smo da to možda neće odlučujuće uticati na status, ali hoće u nekoj meri jer se volja naroda, koji vrlo često čujem, kao ozbiljan argument pominje i u ovom slučaju“. Prema njegovim rečima Kontakt grupa i Savet Bezbednosti sada će morati da uzmu u obzir volju naroda Srbije koji se izjasnio da želi Kosovo u njenom sastavu.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018