Vesti

S. Petković: UNDP ukrao novac Ministarvu za povratak

Ministar za povratak u Vladi Kosova Slaviša Petković ocenio je danas na konferenciji za novinare skandaloznom akciju specijalne jedinice UNMIK policije za borbu protiv korupcije koja je sinoć upala u prostorije tog ministarstva i uhapsila jednu osobu za koju se pretpostavlja da je izvođač radova na projektima koje je realizovalo to Ministarstvo u Obiliću. Petković nije želeo da kaže o kojoj se osobi tačno radi, već je samo demantovao pisanje pojedinih albanskih medija da se radi o predstavniku tog Ministarstva. “Sinoć su ovde hteli da naprave Holivud. Uzeli su tri registra sa dokumentracijom koju su prethodno pregledali i dostavili svim institucijama, što znači da tu dokumentaciju oni već imaju“, rekao je Petković. On smatra da je glavni cilj upada policije težnja da se destabilizuje ministarstvo za zajednice i povratak. “Način na koji su to uradili navodi me na pomisao da je to učinjeno isto kao da se radi o nekom narko kartelu“, kazao je ministar na konferenciji za novinare. Ministar Petković napominje da je o sinoćnjim dešavanjima obavestio premijera Agima Čekua i na sednici Vlade koja će biti održana u sredu odlučiće se kakvi će biti dalji potezi po ovom pitanju. “Ako po naredbi suda kažete da imate neki dokaz za to postoji sud, tužite odgovorno lice a ne da u zgradu ministarstva upadate u noćnim satima“, kazao je on. Ministar Slaviša Petković veruje da je novac bio jedan od glavnih razloga za ovu akciju. ”Ja već dve godine pričam o tom problemu između mog ministarstva, Vlade Kosova i famozne organizacije koja se zove UNDP. Kada sam javno počeo da postavljam pitanja gde je 11 miliona evra koje je UNDP uzeo od ministarstva, od tog momenta su u Ministarstvu za povratak počeli da se dešavaju problemi. Kada sam najavio da ću na sednici Vlade da tražim da Vlada naloži glavnom štabu da proveri kompletnu dokumentaciju UNDP-a posle samo dva dana unutrašnja revizija je došla u naše ministarstvo a ne tamo“, naglasio je ministar. On je rekao da se unutrašnja revizija interesuje kako je ministarstvo za celu godinu potrošilo milion i sto hiljada evra a ne pita gde su 11 miliona kojima raspolaže UNDP. “Od tih 11 milina evra UNDP je do sada potrošio samo 5 niko ne zna gde je ostatak od 6 miliona evra. Kada sam pitao kako je moguće u Svinjaru da za 12 pomoćnih objekata krov košta 472 hiljade evra niko mi nije odgovorio. U selu Babljak su napravili ne kuće nego šupe i više para su potrosli na administraciju nego na izgradnju objekata. Za Babuš su mi uzeli 2 miliona i 700 hiljada evra. Projekat je na kraju koštao 2 milina i 200 hiljada evra. Zato su na moja pitanja o utrošenom novcu meni poslali generalnu reviziju“, istakao je ministar Petković. On je poručio da UNDP više nikada neće dobiti novac dok je on na čelu ministarstva. Petković je zatražio od policije da reši napade na čelnike Vlade u Gnjilanu i Kosovskoj Mitrovici a ne da istražuje kako je potrošeno milion i sto hiljada evra koje, kako je rekao, nije dao UNDP-u da ukrade.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018