Vesti

Popis stanovništva u tri opštine na Kosovu

U naredne dve nedelje u tri opštine na Kosovu i Metohiji, biće sproveden pilot popis stanovništva. Popis će se obaviti u Kosovskoj Kamenici, Peći i Štrpcu, najavljeno je na konferenciji Evropske komisje i Saveta Evrope u Prištini. Za organizaciju pilot popisa biće odgovoran Kosovski zavod za statistiku. Prema njihovim rečima podaci o stnovništvu koji trenutno postoje na Kosovu su veoma zastareli. Direktor Evropske agencije za statistiku Piter Everest kaže da rad na terenu koji će biti sproveden u ove tri opštine biće praćen i procenjivan od strane tima od šest međunarodnih posmatrača i pod nadzorom Upravnog odbora. Srbi u ove tri opštine nisu pristali na popis. Šef nadzorne komisije Džon Keli kaže da je ovo tek početak procesa i da ne mogu nikoga primoravati da učestvuje u popisu. Za popis stanovnicima ove tri opštine nisu potrebna nikakva dokumenta pa je na konferenciji vođena polemika oko toga. Predstavnici Evropske komisije i Saveta Evrope izbegavali su da odgovore zbog čega je to tako, navodeći da ne žele da odgovaraju na politička pitanja. Direktor Evropske agencije za statistiku Piter Everest kaže da je ovaj popis u skladu sa međunarodnim standardima i da će se on sprovoditi na pravi način. Kada bude završen rad na terenu i kada svi materijali budu dostavljeni u Kosovski zavod za statistiku biće izvršena procena pilot popisa. Upravni odbor će pratiti sve faze prikupljanja i obrade podataka i podneće izveštaj međunarodnoj Upravnoj grupi.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018