Vesti

Šef Nemačke kancelarije u Prištini: Kosovo je već „otišlo“

Šef Nemačke kancelarije Prištini Eugen Volfart izjavio je danas gostujući na KIM radiju da Nemačka igra veoma važnu ulogu na celom Zapadnom Balkanu pa i na Kosovu gde vodeće pozicije u međunarodnim institucijama pripadaju ljudima iz ove države. On je izrazio nadu da će rešenje statusa Kosova biti pronađeno do kraja ove godine najavljujući i sastanak Kontakt grupe 10-og novembra kada će Marti Ahtisari podneti idejno rešenje statusa Kosova. „Ahtisari je u stalnom kontaktu sa prestonicama zemalja Kontakt grupe i ponavljam da on ima zaista punu podršku, pa s obzirom na to ne očekujemo nikakva iznenađenja. Radi se jednostavno o uspostavljanju demokratije i slobode za sve građane koji žive u ovom području, a za nas kao Nemačku i članice Kontakt grupe još uvek važe ključni principi: nema podele Kosova, nema povratka nazad, i nema prisajedinjenja sa nekom od susednih država. Takvu situaciju za Kosovo možemo da definišemo jedino kao korak napred a nikako kao korak nazad“, rekao je Volfart. Prema njegovim rečima problemi na Kosovu i Metohiji su počeli sa Miloševićem, pogrešnom politikom i počinjanjem rata. Gostujući u emisiji „Razgovori“ KIM radija šef nemačke kancelarije u Prištini je rekao da je Kosovo već „otišlo“ ali da je očigledno, ta vest doprla do nedovoljnog broja ljudi. On je optužio Beograd da kosovskim Srbima ne pomaže da formiraju vlastitu budućnost. „Ako želite budućnost u Evropi onda je potpuno nezavisno od toga kojoj zajednici pripadate“, rekao je Volfart gostujući na KIM radiju. Na pitanje novinara da li je Milošević jedini argument za davanje nezavisnosti Kosovu on je kazao: Milošević nije jedini argument. Ovde je bio i rat, i mnogi saradnici Miloševića, i samo na ličnoj osnovi mogu da odgovorim da se mnogi koraci preduzimaju za Kosovo i za Srbiju da postanu članice Evropske unije. Brzina ovoga procesa zavisi od toga koliko brzo se društvo razvija, društvo u Srbiji i društvo na Kosovu, tako je verovatnije da ako uđu jednog dana, da to bude pre kao odvojeni entiteti nego zajedno. Volfart veruje da referendum o novom Ustavu Srbije neće promeniti ništa u procesu rešavanja statusa Kosova ali da bi opšti izbori u Beogradu doveli do veće stabilnosti u regionu. Ragujući na najave iz Rusije da bi mogla staviti veto u SB UN-a ukoliko rešenje statusa Kosova bude nepovoljno po interese Srbije šef Nemačke kancelarije je rekao da je Rusija važna članica međunarodne zajednice koja vrši veoma konstruktivnu ulogu u Kontakt grupi ali da ne vidi scenario koji bi imao takav ishod.



Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018