Vesti

U Å trpcu nema struje i po 20 sati

U većini srpskih sredina na Kosovu i Metohiji na snazi su rigorozna isključenja elektricne energije. Najteža situacija ovih dana je u Štrpcu gde restrikcije stuje traju i po dvadeset sati dnevno. Iz Kosovske enegetske korporacije kažu da je takva situacija nastala zbog remonta glavne trafo stanice koja se nalazi kod Uroševca. Iz Crvenog krsta u Štrpcu upozorili su na jučerasnoj sednici da bi restrikcije struje mogle da izazovu humanitarnu katastrofu. Predsednik upravnog odbora Crvenog krsta Dragan Veljković kaže da celokupna situacija sa električnom energijom liči na uskraćivanje osnovnih uslova za zivot srpskoj zajednici. “Još jednom apelujemo na organe i institucije i u Srbiji i međunarodne da preduzmu konkretne mere na planu prevazilaženja ovog negativnog stanja”. Meštni Štrpca gotovo ništa ne znaju o razlozima isključenja, kaže v. d načelnik SO Štrpce Petar Jovanović. “Doneli smo odluku da se pošalje zahtev KEK-u da nas obavesti o problemima i razlozima zbog kojih nemamo struju u opštini Štrpce. Činimi se da neko želi da pospeši iseljavanje stanovništva”. Restrikcija struje je posebno izazvala uznemirenost ljudi koji ovde žive jer sa strepnjom očekuju zimu i turističku sezonu koja donosi najviše prihoda ovom kraju. I na centralnom Kosovu, u Gračanici i selima u lipljanskoj opštini takođe su na snazi isključenja struje koja traju po nekoliko sati dnevno. Trenutna proizvodnja Kosovskih elektrana je oko 400 megavata, a vrši se i uvoz struje iz centralne Srbije.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018